Specijaliteti Latinske Amerike: Empanade s piletinom
Pecite na 180 stepeni oko 15 minuta.
Empanade – brzi hrskavi zalogaji koji se mogu se praviti u slanoj ili slatkoj varijanti,
Sastojci: 680 g brašna, 230 g maslaca, 180 ml ledene vode, 30 ml sirćeta, 2 jaja, so.
Za nadjev: 600 g filea pilećeg zabatka, 100 g crvenog luka, 2 čehna bijelog luka, 1 g curryja u prahu, 20 g svježe ribanog đumbira, so, 40 ml maslinovog ulja, 100 g krompira, 50 g maslaca.
Priprema:
1. U zdjelu stavite brašno, so i listiće maslaca. Mijesite da dobijete mrvičasto tijesto, dodajte vodu pomiješanu sa sirćetom i jaja. Mijesite da dobijete glatko, tvrdo tijesto, podijelite na dva dijela. Zamotajte u prozirnu foliju, odložite u frižider na najmanje dva sata.
2. File zabatka narežite na trakice, posolite, propržite na ulju, dodajte sitno sjeckani luk, popržite, dodajte sjeckani bijeli luk, začinite đumbirom i curyjem.
3. Skuhajte kocke krompira u slanoj vodi, ocijedite, zgnječite uz dodatak maslaca. Spojite meso i krompir, po potrebi još začinite, promiješajte.
4. Tijesto tanko razvaljajte, izrežite krugove promjera oko 6 cm, u sredinu stavite kašičicu nadjeva, preklopite, spojite rubove, stavite u pleh na masni papir i pecite na 180 stepeni oko 15 minuta.
(Avaz)
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.