x

TOTALNI PREKID

Šta se dešava s Facebookom? Stručnjak za cyber sigurnost iznio svoju teoriju!

Stručnjak za cyber sigurnost Brian Krebs povodom prestanka rada Facebooka, Instagrama i WhastAppa smatra da se dogodila neobjašnjiva stvar odnosno da se Facebook "povukao" iz tzv. adresara interneta.

"Malo manje štreberski govoreći, to znači da su efektivno Facebook.com, Instagram.com i vjerovatno ostali izbrisali svoje zapise iz adresara interneta. Kada upišete jedan od tih URL-ova u svoj internetski preglednik, on bi trebao da 'razgovara' s Facebookom i 'pita' ga gdje treba ići - ali sistem koji to čini je povučen", objašnjava slikovito Krebs.


On je zatim na najplastičniji mogući način opisao šta se zapravo događaja.

"To je kao da se pojavite u sjedištu Facebooka na sastanku, ali recepcionarka nije tamo. Vi (ili vaš računar) samo ste zaglavili za stolom, jer vi (ili kompjuter) ne znate broj vrata kancelarije do kojih pokušavate doći", kaže Krebs.

Ni njemu nije jasno zašto i kako se to moglo dogoditi.


"Facebook je toliko velik da pokreće vlastiti DNS, za razliku od drugih, manjih kompanija. To znači da bi samo neko na Facebooku imao moć da ga zaustavi", dodao je.

Kao rezultat toga, kada se upiše Facebook.com, on pretraživač ne zna gdje pronaći Facebook.com, pa "vraća" stranicu s greškom.

Problemi s pristupom Facebooku, Instagramu i WhatsAppu počeli su danas malo iza 17 sati.


Iz kompanije Facebook su se oglasili na Twitteru nakon što su prestali s radom njihovi servisi širom svijeta, napisavši kako čine sve da što prije riješe problem.

"Znamo da neki ljudi imaju problema s pristupom našim aplikacijama. Radimo na tome da se stvari što prije vrate u normalu i izvinjavamo se zbog neugodnosti", naveli su.

.

.

.


Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.