x

OBRATITE PAŽNJU

Stanje koje utječe na pojavu bolesti srca

Ako dovedete težinu u normalu, spriječit ćete ove promjene i slabljenje veza između kolagenih vlakana, koja omogućavaju lakše funkcioniranje

Sve iznad 10 posto od idealne tjelesne težine vodi se kao gojaznost, a ovo stanje utječe na pojavu bolesti srca i krvnih sudova, pad imunog sistema, sklonosti ka infekcijama, na probleme s organima za varenje, otežano disanje, kod žena dovodi do poremećaja menstrualnog ciklusa i steriliteta.

Povećan rizik

- Gojazne osobe imaju povećan rizik od nastanka preloma, što je posljedica izmjenjenog kvaliteta kostiju, veće nestabilnosti i veće sile udarca prilikom pada. Debljina je najčešće udružena s povećanim rizikom od nastanka preloma nadlaktice, zgloba ramena, natkolenice i skočnog zgloba.

- Kliničku sliku gojaznosti karakteriziraju i kalcifikacijske promjene na krvnim sudovima i mekim tkivima oko kostiju i zglobova, kao i mišićna slabost. Ako dovedete težinu u normalu, spriječit ćete ove promjene i slabljenje veza između kolagenih vlakana, koja omogućavaju lakše funkcioniranje.

- Usljed velike težine, promjene na kostima i zglobovima ne mogu proći bez jakih bolova. Slabljenjem ćete izbjeći gutanje ogromnih količina lijekova i odlazak kod fizioterapeuta.

Manjak vitamina D

- Gojaznost često prate dijabetes, sekundarni hiperparatireoidizam - bubreg tad slabi i usporeno izlučuje fosfate, što dovodi do smanjenja nivoa kalcija i manjka vitamina D.

Sve to utječe na oštećenje mišića i zglobne hrskavice pa će biti neophodno uzimati i suplemente po preporuci ljekara, umjesto da mršavljenjem umanjite rizik od oboljevanja, sačuvate i zdravlje i novac.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.