x

plaćaju na ruke

Sudski vještak za finansije: Grand samo na honoraru Jelene Karleuše utajio 61.000 eura poreza!

Grand produkcija, koja je dio Junajted medije u vlasništvu Dragana Šolaka, nema ugovore sa članovima žirija muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“, što su i sami priznali u saopštenju za javnost, iako je poznato da im isplaćuju ogromne honorare.

U razgovoru za Kurir Ivan Raonić, vještak za sudsku finansijsku oblast i poreski stručnjak, pojasnio je da se u slučaju ove afere radi o ozbiljnom privrednom kriminalu za koji bi morala da reaguje inspekcija i da se utvrde sve malverzacije u najvećoj diskografskoj kući.


- Samo taj iznos od 240.000 eura honorara za jednog člana žirija za godinu dana nanosi ogromnu štetu državi zbog utaje poreza. Za tu sumu koja se navodi kao najveća porez koji je utajen za godinu dana iznosi 61.000 eura. Međutim, na to se dodaje doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, što za taj novac iznosi 79.000 eura. To bi bilo ukupno oko 140.000 eura. Ukoliko je doprinos plaćen, ostaje iznos od 61.000 eura, koji je takođe visok - kaže Raonić i dodaje su po zakonu propisane visoke zatvorske kazne.


- Po zakonu, to je od dvije do osam godina zatvora za utajen porez od 60.000 eura, a maksimalna kazna je do 10 godina. Nevjerovatno je to da neko na ruke uzima toliku svotu novca, a ne plaća porez - kaže poreski stručnjak.

I poznati advokat Nebojša Parović kaže da ne postoje zakonski osnovi da žiri u „Zvezdama Granda“ svake nedjelje snima televizijske emisije, a da nema ugovore s produkcijom.


- Za obavljanje bilo koje djelatnosti, pa i u smislu stvaranja televizijskog sadržaja, što se može podvesti i pod umjetničko djelo ili djelo nekog zabavnog karaktera, potrebno je da postoji određeni način na koji će učesnici obavljati svoj dio obaveze, odnosno posla. S obzirom na to da se radi o komercijalnom sadržaju, kog prati i zarada, onda je sasvim izvjesno da su ljudi koji su učestvovali u radu prihodovali određeni iznos. Ukoliko su radili na dobrovoljnoj osnovi, onda je i to trebalo da prati određeni ugovor o volontiranju. To bi trebalo da utvrdi inspekcija rada i druga nadležna tijela po kom osnovu i u kom obliku su pjevači bili učesnici u emisiji - navodi Parović.


Podsjetimo, Kurir je u subotu objavio ekskluzivna saznanja o tome da su članovi žirija „Zvezda Granda“ dobili povišicu honorara. Tako je Bosanac ugovorio 500 eura više, pa umjesto 1.500 sada ima 2.000 eura. Viki i Bekuta su sa 2.000 podigle sebi cijenu na 2.500. Marija i Karleuša su skočile čak za 1.000 eura, pa sada Šerifovićeva uzima 4.500 umjesto 3.500, dok je njena koleginica sa 5.000 otišla na 6.000 eura po emisiji. S obzirom na to da u sezoni ima 40 emisija „Zvezda Granda“, dolazi se do podatka da Karleuša samo od ove emisije godišnje zaradi oko 240.000 eura! Slijedi Marija Šerifović sa 180.000, David - 120.000, potom Bekuta i Viki sa 100.000, a Bosanac sa 80.000.

Nakon ovoga je reagovala pres-služba Granda saopštenjem u kojem su naveli da članovi žirija uopšte nemaju ugovore s Grandom, što je po zakonu krivično djelo utaje poreza.

.

.

.

Izvor: Kurir

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.