x

Testirali smo Galaxy Note 9: Zvijer od telefona, prvi terabajtni smartphone u historiji!

Ekipa Ekskluzive je testirala svemoćni Galaxy Note 9 - telefon koji pruža apsolutno sve. Serija Note je prepoznatljiva i uključuje najnovije inovacije kompanije, na čemu se temelji i Galaxy Note9 sa premium smartphoneom koji pruža vrhunske performanse: novi S Pen s povezivanjem po prvi puta i Samsungova najinteligentnija kamera. 

Velik, masivan dobar i atraktivan - Samsung Galaxy Note 9 je  očekivano mobitel koji bi poželio apsolutno svako. Poboljšanja u odnosu na prethodnika su značajna.

Budući da nema posebnih novosti po pitanju dizajna, osim promijenjene pozicije čitača otisaka prstiju, koja je sada na logičnijem mjestu, Samsungova perjanica se fokusira na novosti ispod haube. Samsung je u Note 9 ugradio najnovije tehnološke detalje uz istovremeno povećanje kapaciteta baterije, što nikako ne treba zanemariti.



Glavne novosti na Samsungu Note 9 su redom:

- 4000 mAh baterija, najveća ikada

- S-Pen s Bluetoothom, koji služi i kao daljinski upravljač (za Note 9 samo)

- veći heat pipe (Samsung ga zove vodeno hlađenje. Nije.)

- AI kamera (prvi puta na Samsungu), prepoznaje 20 scena

- DeX je sada samo kabel

- Super AMOLED ekran je najsvjetliji do sada, uz vrlo precizno podešenje boja

Galaxy Note9 je dostupan sa dvije verzije interne memorije - od 128GB ili 512GB. Sa mogućnošću ubacivanja microSD kartice, Galaxy Note9 moći će pohraniti do terabajt podataka, za bezbrižno korištenje uz dovoljno prostora za omiljene fotografije, video zapise i aplikacije.


Pored ovih, da ih tako nazovemo, uglavnom logičnih novosti, Note 9 donosi znatno funkcionalniju S Pen olovku, koja pored pisanja zabilješki sada ima i funkcije daljinskog upravljača za razne funkcije, od kojih su mnoge prilično korisne. Tu je i potpuno nova dvostruka kamera, koja se, istini za volju, ne razlikuje puno od one na modelu Galaxy S9+, ali je u kombinaciji s daljinskim upravljačem – potpunija. Novost je i jednostavnije spajanje na monitor, jer vam za pretvaranje smartfona u računalo više neće trebati DeX station.

Note 9 je masivan mobitel, i izrađen je zaista kvalitetno. Aluminijski bokovi mu nisu više potpuno okrugli i glatki kao na S9 ili S9+ već se osjeća “zub” pod prstima. što je  super  jer mobitel bolje leži u ruci i manje je klizav. Osjeti se i deblje staklo, kuckanjem. Samsung je  povećao debljinu Gorilla Glass 5 stakla u odnosu na prethodnika za 20% (s 0.5 mm na 0.6 mm).

Raspored tipki je uobičajen – na desnom boku okvira je tipke za paljenje, dok su Bixby tipka i tipke za glasnoću na lijevom. Na vrhu mobitela je ladica za SIM / memorijske kartice i mikrofon, dok je dolje USB-C, 3.5 mm audio izlaz i otvor za zvučnik, mikrofon i S-Pen. Zaslon nema notch, ali Samsung je skresao okvir na minimum.



Samsung uvijek ugrađuje najbolje Super AMOLED zaslone u Note seriju, pa niti Samsung Note 9 nije izuzetak. Ovo je najveći QHD Super AMOLED zaslon do sada, sa 6.4″ dijagonale ali i najvišom vršnom svjetlinom. Pentile matrica, koja dijeli pojedine potpiksele, je tradicionalna također. Prema mjerenjima DisplayMatea, Samsung Note 9 ima najbolji ekran ikada ugrađen u neki mobitel. 

Od sada napravite fotografiju poput profesionalaca

Možda djeluje teško napraviti sliku koja izgleda upravo onako kako je naprave profesionalci, ali to i ne mora da bude tako. Galaxy Note9 temelji se na Samsungovim vodećim tehnologijama u oblasti fotoaparata sa novim mogućnostima koje donose savršeni rezultat.

Fotoaparat Samsung Galaxy Note9 je najpametniji u Samsungovoj seriji. Prepoznaje elemente fotografije, kao što su scena i tema, da bi se automatski klasifikovali u jednu od 20 kategorija i odmah optimizirao na osnovu kategorije. Rezultat je fantastična, živopisna slika sa veselim bojama i dinamičkom definicijom.

Zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji naprednih funkcija i vodećeg vrhunskog hardvera, Galaxy Note9 kamera je najbolja na tržištu. Dolazi sa naprednom tehnologijom za smanjenje šuma i objektivom Dual Aperture, koji se prilagođava svjetlosti kao i ljudsko oko. Bez obzira na uslove osvjetljenja, vrhunska kamera Galaxy Note9 donosi kristalno jasan snimak.


Pored automatskog načina, tu su još Panorama, Video, Super slow motion video, Live fokus i Pro način, u kojem se možete ručno poigrati brzinom zatvarača, podešavanjem ISO vrijednosti, duljinom ekspozicije i balansom bijele boje. Naravno, većinu fotografija ćete vjerojatno okinuti u automatskom načinu jer on daje mogućnost korištenja spomenutih AI čarolija.

Obje kamere su optički stabilizirane, što znači da neće biti podrhtavanja videa ako u nekom trenutku zumirate, što je na mnogim uređajima još uvijek slučaj. Ponuđene rezolucije kreću se od 720p, koja će zauzimati najmanje prostora, pa sve do 4K, s tim da za 1080p i 4K možete birati želite li 30 ili 60 fps frekvenciju, s napomenom da u 4K 60 fps načinu nije dostupna stabilizacija.

Galaxy Note9 također donosi iskustvo na računaru sa Samsung DeX-om. Korisnici mogu raditi na prezentacijama, uređivati fotografije i gledati omiljene emisije koje pokreće njihov telefon. Iskusite Samsung DeX s lako dostupnim HDMI adapterima. Kada je povezan na monitor, Galaxy Note9 može napajati virtualiziranu radnu površinu, a može poslužiti i kao drugi funkcionalni ekran. Zabilježite S Pen-om dok gledate videozapis ili koristite Galaxy Note9 kao trackpad, da biste desnom tipkom miša pritisnuli, povlačili i ispustili ili koristili više prozora na monitoru. Nikada nije bilo lakše biti produktivniji.

Vrhunske Galaxy tehnologije dolaze i uz Note 9: brzo bezično punjenje, otpornost na vodu i prašinu, kao i usluge kao što su Health i Samsung Pay. Galaxy Note9 karakteriše Samsungova pouzdana Knox sigurnosna platforma i biometrijske sigurnosne opcije, uključujući skeniranje otisaka prstiju, skeniranje irisa i mogućnosti prepoznavanja lica kako bi informacije bile sigurne.


Galaxy Note9 otvara svijet mogućnosti – on predstavlja kompletan Samsungov ekosistem uređaja i usluga. Na primjer, koristite Galaxy Note9 i SmartThings da biste upravljali povezanim uređajima ili dobili više posla s Bixbyom, personaliziranim inteligentnim pomoćnikom. Sa lansiranjem Galaxy Note 9, Samsung olakšava uživanje u muzici s novim dugogodišnjim partnerom, Spotifyom. Partnerstvo čini Spotify lako dostupnim za nesmetanu sinhronizaciju i prijenos muzike, popisa pjesama preko uređaja Galaxy Note9, Galaxy Watch i Smart TV.


Ako vam budžet ne predstavlja problem, ovoje definitivno telefon za vas, jer je Note 9 u ovom trenutku najbolje što tržište nudi, a donosi i najveću međugeneracijsku razliku u Note seriji do sada. Ne treba sumnjati da će dosadašnji korisnici Notea definitivno zasliniti kad u ruke prime ovaj uređaj, dok se ravnodušni nemaju čime opterećivati. 

Galaxy Note9 bit će dostupan na bosansko-hercegovačkom tržištu od 24. avgusta, u ponoćno crnoj i ljubičastoj boji, kao i novoj oceansko plavoj boji s jedinstvenom žutom S Pen olovkom. Valja naglasiti da će kupci, koji izvrše narudžbe unaprijed za svoj Galaxy Note9 kod ovlaštenih maloprodajnih Samsung partnera, ostvariti dodatnu uštedu prilikom otkupa starog telefona za novi Galaxy.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.