x

"Tržište električnih automobila će se urušiti"

​Njemačka je prije godinu dana objavila da će do 2030. godine na putevima biti 15 miliona električnih vozila. Međutim, iz današnje perspektive, čini se da od optimistične najave neće biti ništa.

"Samo uz puno sreće cilj će biti samo djelimično ostvaren", upozorio je Ferdinand Dudenhofer, iz Centra za istraživanje automobila u Duizburgu, koji predviđa samo 7,2 miliona novih registracija do kraja decenije.

"Cilj savezne vlade od 15 miliona električnih automobila na njemačkim putevima do 2030. neće biti postignut, čak ni blizu. Sa novim smjernicama za finansiranje električnih automobila, visokim cijenama električne energije i rastućim cijenama baterija, tržište u Njemačkoj će se urušiti u narednih nekoliko godina", rekao je Dudenhofer za Politiko.


Odluka EU da zabrani prodaju novih automobila sa SUS motorima od 2035. godine stavlja dodatni pritisak na prelazak na električna vozila.

Rastuća cijena struje takođe podriva argument da je jeftinije voziti električno vozilo nego automobil na fosilna goriva. Osim toga, njemačka vlada će od 1. januara 2023. smanjiti subvencije za kupce električnih vozila sa 6.000 na 4.500 evra za modele jeftinije od 40.000 evra.


Obećanje bivše kancelarke Angele Merkel dato prije više od deset godina da će do 2020. imati milion "čistih" automobila na putevima nije ispunjeno.

Danas od oko 50 miliona registrovanih putničkih automobila u Njemačkoj, samo 1,59 miliona koristi struju, od čega su 840.645 potpuno električni modeli, dok su ostali hibridi.


Zbog svega navedenog, planirani cilj do 2030. godine izgleda nedostižan, prenosi b92.


(Nezavisne.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.