x

sankcije

U Rusiji onemogućen pristup Instagramu!

U Rusiji je od danas onemogućen pristup Instagramu, društvenoj mreži u vlasništvu američkog tehnološkog diva Mete, nakon što je kompanija Marka Zuckerberga dopustila govor mržnje i pozive na nasilje protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini.

Ponovno učitavanje aplikacije u ponedjeljak ujutro nije bilo moguće, pristup stranici nije moguć bez VPN-a, javili su novinari AFP-a.

Ruski regulator telekomunikacija Roskomnadzor stavio je Instagram na popis stranica kojima je "pristup ograničen", a istu sudbinu je doživio i Facebook te Twitter.


Meta je prije tri dana objavila da će Facebook i Instagram svojim korisnicima u nekim zemljama dozvoliti pozive na nasilje usmjereno prema Vladimiru Putinu i ruskim vojnicima.

Iz Mete kažu da su privremeno dopustili ono što bi inače bilo okarakterizirano kao govor mržnje, poput izraza "smrt ruskim okupatorima" i što bi inače kršilo pravila ovih društvenih mreža.


U odgovoru na taj potez Rusija je pozvala SAD da zaustave "ekstremističke aktivnosti" ove kompanije. Objava je stigla nakon što je Reuters objavio interne poruke Mete u kojima se ističe promjena u politici firme.

.

.

.

.

.

Izvor: avaz 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.