x

U Srbiji registrovano samo 500 električnih vozila

U Srbiji je registrovano oko 500 električnih vozila, a država je za njihovu nabavku opredijelila dva miliona evra subvencija.

Direktor Centra za električna i hibridna vozila Miloš Petrović kaže da je jedan od razloga što električnih automobila nema više u Srbiji taj što su oni za oko 30 do 40 odsto skuplji od konvencionalnih automobila.

"Nabavka tih automobila jeste skuplja u startu, ali ljudi treba da znaju da tokom životnog vijeka električnih automobila vi nemate neke veće troškove. Troškovi održavanja su izuzetnoi niski, jer nemate svih onih dijelova koje ima automobil na konvencionalno gorivo. Znači održavanje je skoro nula", kazao je on.

Prema riječima Petrovića, električni automobili su skuplji i zbog baterije koju koriste.

"Ta baterija osim što je skupa, ona je i opasna zbog kasnije reciklaže. Nju treba negdje skladištiti kada vozilo završi svoj životni vijek i tu se javlja problem. Bateriju treba dati nekom ko se bavi reciklažom, a to je izuzetno skupo", kazao je Petrović.

Petrović je podsjetio da je država prije nekoliko godina pokrenula subvencije na električna i hibridna vozila koja su išle do 5.000 evra.

"Sada je dva miliona evra opredijeljeno za te subvencije, a to je 300 do 600 vozila koja mogu da se subvencionišu", kazao je Petrović.

Međutim, Petrović ukazuje i na jedan problem kada su ovi automobili u pitanju, a to je što u Srbiji nije definisana regulativa za prodaju električne energije koju koriste električna vozila.

"Vi kao korisnik električnog vozila treba tu struju za punjenje koju koristite negde da plaćate, ali ustanove koje posjeduju punjače sada nemaju pravo da vam naplate tu energiju, zato što nisu registrovane za prodaju električne energije", kazao je Petrović.

(B92)



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.