x

Ugledni austrijski infektolog tvrdi: Koronavirus će trajati do 2023. godine!

Covid-19 će biti tek onda iza nas kada će postojati vakcina, izjavio je u za bečki „Kurier“ poznati austrijski infektolog i univerzitetski profesor, primarijus dr. Christoph Wenisch, inače šef Zaraznog odjela bečke bolnice cara Franje Josipa, glavne u Beču za slučajeve zaraze koronavirusom, dodavši: „I to će trajati do 2022.ili 2023. godine“. Uz napomenu kako se to tada "nećemo moći rukovati", prenosi Večernji list.

Prof. Wenisch je također upozorio kako bi stoga trebalo "malo utišati" širenje nade u populaciji u skori povratak potpuno normalnom životu.

- Poznato je da je fizičko distanciranje ključ uspjeha. I ako to dovedemo u opasnost, doći ćemo u izuzetno problematične situacije - poručio je. Apelirao je na austrijski politički vrh da još ne otvara škole i razmisli o ljetnim školama i održavanju nastave "uživo".


- Djeci su potrebni učitelji i mora im se stvoriti situacija, u kojoj im se ne krade budućnost - ustvrdio je prof. Wenisch. Upozorio je na činjenicu da se djeca, pogotovo ona mlađa "ne snalaze baš najbolje s digitalnim načinom nastave na daljinu i tehnikama korištenja alata Zoom za online nastavu i grupno komuniciranja preko Skypea".

Komentirajući epidemiološku situaciju u Austriji rekao je kako je optimista kad je riječ o medicinskom zbrinjavanju zaraženih koronavirusom u austrijskim bolnicama.


- Iako još uvijek ima novooboljelih, broj Covid-19 slučajeva je stabilan i što se tiče opterećenosti bolesničkih kreveta u intenzivnoj njezi, pogotovo u Beču, situacija je briljantna - istakao je austrijski infektolog.

Ono što mu se ne sviđa i smatra opasnim i nepotrebnim je neprestano odmjeravanje snaga i utakmica između privrede i zdravstva. Jer kako je napomenuo, poznato je da ljudski životi imaju prioritet i da bez zdravih ljudi nema ni zdrave ekonomije.



(oslobodjenje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.