x

NEKOLIKO VERZIJA

Ukazao se novi Mini bez maske

Brojke predstavljaju značajno poboljšanje u odnosu na aktuelni model


Novi električni Mini će premijeru imati kasnije ove godine, ali fotografije jednog primjerka bez ikakve maske tu.

Električni Mini će biti dostupan u nekoliko verzija, sa 184 KS odnosno 224 KS, kao i baterijama od 40 kW i 54 kWh. Električni domet će u zavisnosti od verzije iznositi od oko 320 do 400 km. Ove brojke predstavljaju značajno poboljšanje u odnosu na aktuelni model, posebno u pogledu dometa.

Neke ranije najave kažu da je lansiranje novog električnog Mini Coopera na tržište planirano za prvu polovinu 2024. godine. U poređenju sa sadašnjom generacijom, svi novi Mini Cooper modeli će imati koristi od šireg traga točkova i dužeg međuosovinskog rastojanja, uprkos uglavnom nepromenjenoj dužini od oko 380 cm.

Varijanta John Cooper Works će uslijediti sredinom 2025. godine, a koja bi mogla da raspolaže sa oko 250 KS i baterijama sa 54 kWh.

Automobil dolazi iz saradnje sa kineskim Great Wall Motorsom, a fokus proizvodnje je takođe na Kini. Sa novom električnom trojkom, koji pored kompaktnog hatchbeka uključuje i dva kompaktna SUV-a Countryman (U25) i Aceman, električni udio u prodaji brenda Mini bi trebalo da već do sredine 2025. godine premaši cifru od 50 posto.

Mini sa SUS motorima će također ostati, a pravit će se u Oksfordu u Velikoj Britaniji.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.