x

Ulje konoplje za dobro zdravlje!

Od svih hladno prešanih ulja, ulje konoplje je najbolji ``čistač`` organizma. Jedino je biljno ulje koje sadrži idealan omjer omega 3 i omega 6 nezasićenih masnih kiselina.

To su esencijalne masne kiseline koje čovjek ne može sam proizvesti i stoga ih je nužno unositi, a vrlo su bitne za rad krvožilnog sustava, srca i mozga. Hladno prešano ulje konoplje sadrži oko 75% višestruko nezasićenih masnih kiselina koje se pravilnom konzumacijom ne talože u salo, tzv. zdrave masti. Masti su jako bitne za naš organizam: izvor su energije, štite od infekcija jer potiču proizvodnju antitijela, gradivni su element tkivne masti, mozga i služe kao otapalo vitamina A, D, E i K.

Ulje jestive konoplje neizostavno je pri punovrijednoj hladnoj kuhinji, ali nije primjereno za visoke temperature (nemojte ga zagrijavati iznad 180 °C). Zelene je boje i ima blagi okus oraščića. Preporuča se uzimati 1 do 3 čajne žlice kroz dan, najbolje prije obroka!

Ulje konoplje izuzetno je zdravo jer pomaže kod reguliranja tjelesne težine, redovitom upotrebom snižava loš kolesterol do 65%, ima jaka antioksidacijska svojstva, ima jaka antimikrobna i prootuupalna svojstva, izbacuje suvišnu vodu iz organizma, regulira probavu i metabolizam masti, čisti i jača arterije, regulira rad jetre i gušterače.

Ulje konoplje također pomaže kod problema povezanih s menopauzom i dijabetesom. Sprječava razvoj dijabetesa tipa 2, bubrežnih oboljenja, gastritisa, reumatoidnog artritisa, hemeroida i autoimunih bolesti (alergija). Potiče zdravlja kože, kose i noktiju, jača koncentraciju i pamćenje.

Vitamini su esencijalni nutrijenti koje ljudsko tijelo ne može sintetizirati i mora ih uzimati putem hrane. Postoji oko 40-tak različitih tvari poznatih kao esencijalni nutrijenti u čovjekovoj prehrani, od toga je 15 vitamina. Sjeme konoplje je bogat izvor vitaminima B skupine i E vitamina.

Minerali su potrebni svim živim organizmima, a najvažniji  su: kalcij, magnezij, kalij, natrij, cink, bakar, željezo, mangan, fosfor i jod. Biljke apsorbiraju otopljene minerale u tlu. Za biokemijske procese u čovjeku te za strukturne i funkcionalne uloge potrebno je oko 16 kemijskih elemenata. Sjeme konoplje sadrži željezo, fosfor, magnezij, mangan, bakar, kalij i cink.

Izvor: centar-zdravlja.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.