x

Upozorenje epidemiologa: Novi val koronavirusa očekuje nas na jesen, nije vrijeme za opuštanje!

Epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo, dr. Andrea Jurić, kazala je na konferenciji za medije Kriznog štaba HNK kako se stanje u ovom kantonu stabiliziralo, ali je upozorila na to da se očekuje novi val epidemije na jesen.

Prema njenim riječima, još je puno posla pred epidemiolozima i nikako nije vrijeme za opuštanje. Stoga je pozvala građane da nastave sa preventivnim mjerama zaštite koje su još na snazi, navodeći kako samo tako mogu stručnim službama pomoći u borbi koja još nije gotova.

''Situacija je stabilna i imamo razlog za optimizam, međutim, nemamo razloga da uništimo sve što smo napravili. Predstoji nam da pustimo struku da završi započete poslove'', kazala je Jurić.


Kad se pojavio virus u Čitluku, podsjetila je Jurić, predstavljen je kao mogućnost zaraze cijeloj Hercegovini, ali je neočekivano brzo situacija stavljena pod kontrolu, naglasivši da se to uspjelo zahvaljujući svima koji su bili dio te karike.

''Zadnji pozitivni slučaj je zabilježen unutar prvih 14 dana, to je knjiški primjer kako se epidemija dobro stavila pod nadzor. Dom zdravlja Čitluk na čelu sa direktoricom Ozanom Medić i ekipe epidemiološke službe odradile su lavovski posao i mi smo postigli prekid pojave novooboljelih", kazala je Jurić.

Nakon toga se pojavio uvezeni slučaj iz Zagreba koji je stavljen pod kontrolu, bez transmisije.


Na konferenciji za medije kazano je kako struka nije bila saglasna sa ukidanjem mjera zaštite od epidemije koronavirusa, te su pozvali građane na savjesno ponašanje, kako se stanje ne bi ponovno pogoršalo.

Posebno je istaknuto kako za prvomajske praznike nema novih restrikcija, ali podsjećaju građane kako je zabrana okupljanje u grupama većim od pet osoba još uvijek na snazi, kao i naredba o socijalnoj distanci, te obavezno nošenje zaštitnih maski i rukavica.

Policija će, kako je kazano, pojačano patrolirati i postupati po naredbama.


Tokom protekla 24 sata u SKB Mostar na koronavirus je testirano 113 uzoraka, a pozitivne su dvije osobe iz Mostara.

U mostarskoj bolnici trenutno su hospitalizirana 22 pacijenta od kojih su četiri bolesnika na respiratoru, a šest pacijenata je na liječenju uz potporu kisikom. Jedan pacijent je otpušten kući, a tri nova bolesnika su hospitalizovana.

Prema podacima Zavoda, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zaraženo je 241 osoba, a od posljedica koronavirusa umrlo je deset osoba.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.