x

UŽASNA DIJAGNOZA Nutricionista: Novakovo tijelo jede samo sebe!

Jirg Hezli je u pravu kad tvrdi da Novak Đoković pati od ortoreksije. Takav stav iznosi nutricionista Branka Mirković. Vlasnik instituta u Švajcarskoj u ortoreksiji vidi uzrok nemoći srpskog asa, sa čime se Mirkovićeva slaže.

- Apsolutno je tačna dijagnoza. Osim da može da dovede do suicida. To je pretjerano. Sve drugo je na mjestu. Kao bivši sportista znam da takva ishrana nije prilagođena potrebama vrhunskih sportista. I ako se dugotrajno upražnjava, dovodi do toga da kraće spavaju, brže se odmaraju, jače osjećaju svjetlost i zvuk. Kao da su na nekoj drogi - priča Mirkovićeva za „Alo!“.

Takve osobe je teško ubijediti da odustanu od zavisnosti od zdrave ishrane, dodaje naša sagovornica.

- Ortoreksija je poput anoreksije, vrsta izgladnjivanja, samo kroz formu da se zdravo hrani. Ne dajete tijelu proteine kroz meso, a tijelo kad potroši energiju, takoreći, jede samo sebe. Tako i dolazi do smanjivanja mišićne mase.


Mirkovićeva je, naglašava, zabrinuta za Đokovićevo zdravlje.

- Imala sam strah čim je počeo tako da se hrani. Nadala sam se da će odustati. Znate, to sa energijom sunca, te grli ovog, grli onog, kad uđu u takvu priču, ljudi funkcionišu kao na nivou sekte. Imaju subjektivan osjećaj hipersenzitivnosti i osjećaja moći, koja je, nažalost, lažna. Baš sam zabrinuta za Novaka. I kao bivši sportista, i kao nutricionista, i kao osoba sa ovih prostora.

Da bi ponovo bio u vrhu svjetskog tenisa, da bismo ga vidjeli u nekadašnjoj, šampionskoj formi, Nole mora da promijeni ishranu, ističe ona.

- Nema tu šta da se pametuje, Đoković treba da se vrati ishrani kao u vreme kad je bio najbolji, najjači, najsposobniji. U tome treba da mu pomognu nutricionista i psihijatar. Obe struke se uključuju, jer je neophodno radi rješavanja problema - zaključuje Branka Mirković.

Jirg Hezli smatra da Novak Đoković boluje od ortoreksije, odnosno poremećaja ishrane koji podrazumijeva pretjeranu potrebu čovjeka da se hrani što zdravije. Takva osoba, ističu stručnjaci, ne može da unese ništa sem zdravih namirnica.




(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.