x

Vegetarijanci imaju manji rizik od srčanih bolesti

Posljednjih godina porastao je interes za biljnom ishranom. Mnogi su ljudi postali vegetarijanci, a još više ih to želi učiniti, a klima i dobrobit životinja često su dio razloga za promjenu.

Postavlja se pitanje šta je sa zdravljem i da li je zdravije biti vegetarijanac?

Jarle Saebi Dibvik, student medicine na Univerzitetu u Oslu, sarađivao je s istraživačima Mette Svendsen i Dagfinom Auneom s Imperijal koledža u Londonu kako bi pregledali prethodne studije o vegetarijanskoj ishrani i kardiovaskularnim bolestima kako bi saznali više.


Istraživači su uzeli u obzir podatke iz 13 velikih populacionih studija koje su godinama pratile vegetarijance i nevegetarijance.

Vegetarijanci su definisani kao učesnici koji nisu jeli plodove mora ili meso životinja ili ptica. Međutim, mogli su jesti i jaja i mliječne proizvode.

Studije su obuhvatile gotovo 850.000 učesnika. Otprilike 115.000 njih razvilo je kardiovaskularnu bolest tokom perioda praćenja.


Od onih koji su se razboljeli, otprilike 30.000 imalo je ishemijsku bolest srca, poput angine i srčanog udara. Više od 14.000 doživjelo je moždani udar.

Ovi su podaci omogućili istraživačima da vide postoji li ikakva veza između vegetarijanske ishrane i razvoja srčanih bolesti.


(Science Norway)

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Bio sam toliko depresivan kad me ljubavnica ostavila zbog drugog tipa nakon što smo hodali pet godina, pokušao sam je moliti da mi se vrati, odbila je i rekla da više ne osjeća ništa prema meni. nakon sve ljubavi koju smo dijelili u prošlosti, nisam mogao zamisliti svoj život bez nje, jer je moja ljubav prema njoj bila neprocjenjiva za razmjenjivati ​​iz bilo kojeg razloga, jednog dana dok sam pregledavao internet vidio sam komentar kako on ima moć vratiti bivšeg ljubavnika i odlučila sam se pokušati uvjeriti kontaktirajući ga i odmah sam to učinila, odgovorio je i objasnila sam kroz što prolazi i rekao je da je drugi tip upotrijebio vudu čaroliju na njoj zbog čega me ostavila zbog njega usprkos mojoj brizi za nju i obećanju da će mi pomoći da vratim svog ljubavnika, a također će mi pomoći da ga začaram da mi više ne može uzvratiti udarac, za manje od tri dana jedan čovjek je upucan od strane nepoznatih muškaraca na Floridi iu roku od 48 sati moja je djevojka bila u mojoj kući čekajući da se vratim s posla, a kad sam se vratio, počela je moliti, govoreći da joj je žao što nikada nije znala što ju je snašlo. hvala dr. apata na pomoći. kontaktirajte DR APATA za pomoć odmah putem e-pošte: [email protected]. Također možete razgovarati s njim na WhatsApp/Viberu putem +1(425) 477-2744. kontaktirajte DR APATA za pomoć odmah putem e-pošte: [email protected]. Također možete razgovarati s njim na WhatsApp/Viberu putem +1(425) 477-2744. kontaktirajte DR APATA za pomoć odmah putem e-pošte: [email protected]. Također možete razgovarati s njim na WhatsApp/Viber putem +1(425) 477-2744