x

ZDRAVLJE

Velika studija: Mediteranska ishrana dokazano produžava život žena

Mediteranski način ishrane mogao bi smanjiti rizik od srčanih bolesti kod žena za 24 posto, pokazalo je novo istraživanje. Studija je kombinovala istraživanja o mediteranskoj dijeti, izdvojivši podatke o ženama.


Onim ženama koje su konzumirale više namirnica poput povrća i voća, cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i plodova mora, a manje crvenog i prerađenog mesa, naučnici su u sklopu studije dodali više bodova.

Takav način ishrane povezan je s brojnim zdravstvenim dobrobitima, a nedavno provedena odvojena studija pokazala je da je kasnije u životu uopšteno smanjen rizik od razvoja demencije kod osoba koje se pridržavaju ovakvog načina ishrane.

U najnovijoj studiji, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Heart naučnici su objedinili podatke iz svih prethodnih studija provedenih na ženama koje se pridržavaju mediteranske dijete, te su ih povezali s rizikom od kardiovaskularnih bolesti i preranom smrću tokom razdoblja praćenja.

Prikupljeni su podaci iz ranijih 16 studija kojima je obuhvaćeno više od 720.000 žena, a zdravlje njihovog kardiovaskularnog sistema praćeno je u prosjeku 12,5 godina.

24 posto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti i 23 posto od drugih uzroka

Tim su vodili naučnici sa Univerziteta u Sydneyu. Oni su ustanovili da je kod žena koje su se “disciplinovano pridržavale” mediteranske ishrane uočeno 24 posto manje izgleda od razvoja od kardiovaskularnih bolesti.

Otkrili su i da je u toj skupini žena uočena 23 posto manja vjerovatnoća od smrti od bilo kojeg drugog uzroka tokom razdoblja praćenja njihovog zdravstvenog stanja.

“Ustanovili smo da je mediteranska ishrana korisna za žene, s 24 posto nižim rizikom od KVB (kardiovaskularnih bolesti) i 23 posto nižim rizikom od ukupne smrtnosti”, napisali su autori.

Komentarišući studiju, Victoria Taylor, dijetetičarka fondacije British Heart je kazala kako je “otprije poznato da je ishrana mediteranskog tipa dobra za zdravlje srca, te da je ohrabrujuće to što istraživanje upućuje na to da, kada se proučava žensko zdravlje odvojeno od zdravlje muškaraca, prednosti ostaju”.

Napomenula je da je svih 16 studija bilo posmatračkog tipa, što znači da ne ukazuju na uzročno-posljedičnu vezu i da se uglavnom oslanjaju na podatke koje su dali sami ispitanici kada je riječ o unosu namirnica.

Bez obzira na pol, zdrav način života koji uključuje uravnoteženu ishranu poput mediteranske može doprinijeti smanjenju rizika od razvoja bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, te faktora rizika za njihov nastanak, poput dijabetesa tipa 2, pretilosti, visokoga krvnog pritiska i visokog holesterola.

“Jednostavno je. Nastojte konzumirati puno voća i povrća, graha, leće, cjelovitih žitarica, ribe, orašastih plodova i sjemenki, te malo mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti, a konzumirajte masti iz nezasićenih izvora poput maslinovog ulja. Važno je i to da se konzumira manje mesnih prerađevina, da se u organizam unosi manje soli i da se slatko svede na minimum”, pojasnila je.

Znatno manji i rizik od razvoja demencije

U odvojenoj studiji o dobrobitima mediteranske dijete stručnjaci Univerziteta Newcastle su otkrili da je kod ljudi koji su se strogo pridržavali takvog obrasca ishrane uočen 23 posto manji rizik od razvoja demencije u usporedbi s onima koji je se nisu pridržavali ili su je se pridržavali sporadično. U deset godina praćenja zdravstvenog stanja ispitanika zabilježena su 882 slučaja demencije.

Zaključak je da konzumiranje hrane biljnog porijekla može imati “zaštitni učinak” protiv demencije, bez obzira na genetske predispozicije pojedinca.

Rezultati nove studije, koje su naučnici objavili u časopisu BMC Medicine, temelje se na podacima prikupljenim na više od 60.000 pojedinaca iz britanske Biobanke, internetske baze medicinskih podataka i evidencije podataka o načinu života više od pola miliona Britanaca.

Izvor: n1info.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.