x

Venecija moli turiste da dođu i odlaže naplatu ulaza

Istorijski centar Venecije svake godine posjeti više od 20 miliona turista, no centar ovog italijanskog grada je prazan posljednjih mjeseci što je nesvakidašnja slika.

Zbog toga je gradonačelnik Venecije, Luiđi Brunjaro, uputio apel turistima da se vrate u grad čim se ukinu restrikcije uvedene zbog pandemije kovid-19.

"Svakom ko ima mogućnosti da putuje u sljedećim mjesecima, kažem: Dođite u Veneciju! Pomoći ćete da se svijetu uputi signal o oporavku koji počinje iz ljepote i kulture", napisao je Brunjaro na Tviteru.

Industrija turizma u Italiji je teško pogođena zbog pandemije, a gradonačelnik Brunjaro je održao konferenciju za novinare gdje je pozvao italijansku vladu za pomoć, tražeći prožetak pomoći države za radnike u turizmu.

Ne tako davno, Venecija je zbog prekomernog turizma zabranila kruzerima da pristižu i najavila uvođenje naplate ulaza od 3 eura van sezone i čak 10 eura u sezoni od 1. jula 2020. godine. Međutim, ova odluka je odložena za 1. jul 2021. godine.

"Nažalost, suočavamo se sa socijalnom bombom koja je već aktivirana", rekao je gradonačelnik za list "Korijere dela sera" uoči konferencije misleći na problem nedostatka novca usljed nedolaska turista.

Kada će se turisti vratiti u Veneciju ne može se sa sigurnošću reći, jer je Italija još uvijek zatvorena za sve putnike iz inostranstva. Iako se najavljuje ublažavanje mjera, one se nikako ne odnose na turizam od koga Venecija zapravo živi.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.