x

Verstappen pobjednik prvih sprint kvalifikacija

Max Verstappen pobjednik je prvih sprint kvalifikacija u povijesti Formule 1 nakon što je na startu prestigao Lewisa Hamiltona u Mercedesu, a prava zvijezda prvoga kruga bio je Fernando Alonso koji je startao na soft gumama i probio se do petoga mjesta.

Bottas, Alonso, Ocon i Raikkonen jedini su se odlučili za start na soft gumama dok su se ostali vozači očekivano odlučili za medium komponentu, donosi MaxF1.net.

Verstappen je fantastično startao s drugoga mjesta i prestigao Hamiltona do prvoga zavoja dok Bottas nije uspio iskoristiti soft gume te je zadržao treće mjesto.

Alonso je bio najveći dobitnik prvoga kruga budući da je sjajno startao s 11. mjesta te se probio do petoga mjesta iza Verstappena, Hamiltona, Bottasa i Leclerca.

Perez je izgubio dva mjesta u odnosu na start nakon što su ga prestigli Norris u McLarenu i Alonso u Alpineu, a najveći je gubitnik Sainz u Ferrariju koji je pao na 19. mjesto nakon kontakta s Russellom u Williamsu.

Norris je jako pritiskao Alonsa dok je Perez blisko pratio Norrisa, ali Perez je u šestom krugu izgubio kontrolu nad stražnjim krajem na izlasku na Hangar pravac i pao na pretposljednje mjesto.


Norris je u istom krugu uspio prestići Alonsa i zauzeo peto mjesto za McLaren zahvaljujući izuzetno kasnom kočenju u trećem zavoju, a FIA je nakon toga objavila da će incident između Sainza i Russella u prvom krugu istražiti nakon sprint kvalifikacija.

Verstappen je na početku devetoga kruga imao dvije sekunde prednosti ispred Hamiltona nakon što je u prethodnom krugu odvozio najbrži krug utrke 1:30.190, a Ricciardo je uspio prestići Alonsa s unutarnje strane četvrtoga zavoja.

Alonso je nakon toga bio pod pritiskom Vettela kojem se približio Russell, a iza njega su na maloj udaljenosti bili Ocon, Gasly i Sainz.

Verstappen je uvjerljivo slavio s dvije sekunde prednosti ispred Hamiltona, a Bottas je završio na trećem mjestu na kojem je i startao sprint kvalifikacije.

To su ujedno i jedini osvajači bodova na današnjim sprint kvalifikacijama – Verstappen je osvojio tri, Hamilton dva, a Bottas jedan bod.


Leclerc je također zadržao svoju startnu poziciju i završio četvrti za Ferrari, a Norris i Ricciardo završili su peti i šesti za McLaren, profitirajući od Perezovoga izlijetanja.

Alonsu se isplatio start na soft gumama budući da je završio sedmi, četiri pozicije iznad one koju je ostvario u kvalifikacijama, a Vettel je bio osmi za Aston Martin, dva mjesta bolje nego u kvalifikacijama.

Russell je završio deveti, jedno mjesto lošije nego u kvalifikacijama, a Ocon se plasirao na deseto mjesto, tri mjesta bolje nego u kvalifikacija.

Sainz se plasirao na 11. mjesto nakon incidenta s Russellom što je dva mjesta lošije od onoga što je ostvario u kvalifikacijama, a Gasly je završio na 12. mjestu na kojem je i startao.

Perez je jedini vozač koji nije završio sprint kvalifikacije nakon što ga je momčad u pretposljednjem krugu pozvala u boks zbog tehničkih problema pa će Meksikanac sutra startati posljednji.

Utrka za VN Velike Britanije starta u nedjelju u 16:00.


(Sportklub.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.