x

Vijest da je Ronaldo donirao novac za Palestinu oduševila mnoge, a istina je sasvim drugačija!

Jedna od najčešćih priča koje s vremena na vrijeme "uskrsnu" na internetu jeste i ona o tome da je slavni fudbaler Cristiano Ronaldo donirao novac Palestincima. Već nekoliko godina na bespućima interneta pojavi se tako ova informacija, uglavnom je pokrene neko anoniman na Twitteru, a na nju se upecaju brojni mediji. Ekskluziva.ba portal je spornu vijest prenio sa portala Radiosarajevo.ba, a sada se ispostavilo kako je sve laž.

Krivac za širenje ove vijesti ove godine jeste venecuelanski portal Telesur koji je 17. maja 2019. reciklirao vijest da je Ronaldo donirao 1.5 milion eura Palestini, piše Radio Sarajevo.

Njihov izvor jeste neverificirani Twitter profil imena Onwadan’s Charity Foundation. Riječ je o organizaciji koja se nalazi samo na društvenim mrežama, a kao njen lider navodi se osoba imena Onwa Dan iz Nigerije.


Vijest je ovo koja kruži već godinama, zajedno sa onom da je Cristiano Ronaldo prodao svoju zlatnu kopačku i novac poklonio Gazi. Iako ih nikad nije demantirao, ni Ronaldo ni nekad Real Madrid (kao ni danas Juventus, op.pr.) nisu ih potvrdili. Nije to nikad potvrdio nijedan relevantniji medij, a priču je navodno pokrenuo indonežanski portal Tribunnews.

Podsjetimo i na 2014. godinu, kada se pojavila vijest kako Ronaldo nije htio zamijeniti dres sa igračem Izraela na utakmici godinu ranije. Na snimku koji postoji jasno se vidi da Ronaldo "ne želi" zamijeniti dres sa igračem Portugala koji je već zamijenio dres sa igračem Izraela (pogledajte boju šorceva):


Vjerovatno ste vidjeli i fotku Ronalda koji drži znak "Todos con Palestine", što znači "Uvijek uz Palestinu". No, riječ je o fotošopiranoj fotografiji Ronalda koji drži znak "Todos con Lorca", kada je, zajedno s članovima Real Madrida, dao podršku žrtvama zemljotresa u Lorci.


Ima tu još i fotografija na kojoj se čini da na Ronaldovoj majici piše "Save Palestine" (spasite Palestinu). Ipak, i ovo je fotošop - na originalnoj fotki, na fudbalerovoj majici piše Madeira, ime njegovog rodnog grada u Portugalu.


Ona vijest koja jeste istinita, a tiče se Ronalda i Palestine, jeste da je, zajedno sa igračima Real Madrida, uljepšao dan petogodišnjeg dječaka iz Palestine Ahmada Dawabsheha, čije je tijelo spaljeno u napadu izraelskih snaga 2014. U napadu u kojem je opekotine zadobio na skoro cijelom tijelu, poginuli su njegovi roditelja, Riham i Sa'ed, i njegov jednogodišnji brat Ali.

Slične vijesti pojavljivale su se i za Lea Messija, ali ni one nikad nisu formalno potvrđene. 


(Radio Sarajevo)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.