x

Volkswagen otkrio do kada će praviti benzince i dizelaše

VW će lansirati 10 novih električnih modela do 2026, uključujući novi bazični model (ispod ID.3), koji želi prodavati za manje od 25.000 evra, rekao je direktor njemačkog auto-giganta, Tomas Šefer.

To vozilo će se praviti u dvije varijante – hečbek i krosover, dodao je Šefer. Očekuje se da će ti automobili imati oznake ID.1 i ID.2.

Šefer je najavio da će VW 2023. godine predstaviti osvježenu verziju kompaktnog modela ID.3, prvog u svojoj novoj generaciji potpuno električnih automobila. Kompanija također intenzivno radi na krosover verziji modela ID.3.


Istovremeno će u narednih deset godina velikoserijski brendovi koji posluju u okviru VW grupe smanjiti broj modela u ponudi, kako bi se fokusirali na osnovne modele, sa ciljem povećanja profitne marže za masovne brendove (VW, Seat, Škoda i VW privredna vozila) za 8 odsto do 2025.


I za kraj, kompanija je odredila krajnji rok do kada će praviti benzince i dizelaše. Naime, marka Volkswagen proizvodit će isključivo električne automobile u Evropi već od 2033, rekao je Šefer.

Dakle, tada prestaje proizvodnja benzinaca i dizelaša, barem za evropsko tržište.


(b92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.