x

pobuna širom evrope

Zbog mjera protiv koronavirusa održani protesti u Zagrebu, Beogradu, Parisu, Londonu, Podgorici...

Na centralnom Trgu republike u Beogradu u subotu 20. marta održan je protest protiv novih mjera Vlade Srbije, usljed povećanog broja zaraženih korona virusom u posljednjih nekoliko nedjelja. Kako je javio reporter Radija Slobodna Evropa (RSE), na protestu se okupilo nekoliko stotina ljudi, koji uglavnom nisu nosili zaštitne maske.

Organizatori protesta zvanično nisu poznati, a svoje okupljanje nazvali su "protestom protiv globalizma i koronadoktature". Okupljeni su uzvikivali parole: "Nećemo migrante", "Ne damo svetinje", “Živjela Sloboda”, “Ua krizni štab”.

Sa Trga republike demonstranti su krenuli u protestnu šetnju centralnim ulicama, pored Vlade Srbije, do spomenika srednjevekovnom vladaru Stefanu Nemanji kod glavne autobuske stanice. Protest je organizovan je preko društvenih mreža, a nazivan je i “protestom protiv kovidiktature”. Građani su se okupili i pored toga što zvanično nije dozvoljeno okupljanje više od pet ljudi, kako na otvorenom tako i na zatvorenom.


Beograd

Kako javlja portal „Indeks“, protesti građana protiv epidemioloških mjera uvedenih zbog pandemije korona virusa održali su se u četrdesetak zemalja svijeta, a u Hrvatskoj u pet gradova, u organizaciji Građanske inicijative "Prava i slobode", i to u Osijeku, Zagrebu, Splitu, Šibeniku i Dubrovniku, prenosi „Indeks“.

Sličan protest organizovan je i u Podgorici, javlja Radio Televizija Crne Gore.

Oko 100 građana okupilo se na Trgu nezavisnosti u Podgorici kako bi pokazali svoje protivljenje mjerama Ministarstva zdravlja protiv širenja virusa korona. Oni smatraju da nove mjere štete ekonomiji, a ne doprinose poboljšanju zdravstvene situacije, prenosi RTCG.


Podgorica

I Njemačka policija je 20. marta u gradu Kaselu suzavcem i pendrecima razbijala demonstracije protiv restriktivnih mjera uvedenih zbog epidemije korona virusa, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

U Berlinu je oko 1.800 policajaca bilo u pripravnosti zbog mogućih nereda, ali se na protestu okupilo samo nekoliko desetina ljudi. Takođe se okupilo oko 300 građana u znak protesta protiv demonstracija krajnje desnice.


Kasel

Protesti protiv novih mera zaključavanja organizovani su i u Londonu, a pojedini demonstranti su i uhapšeni, zbog čega su reagovali i pojedini britanski poslanici, koji su upozorili da dozvoljavanje policiji da hapsi ljude zbog protesta „nije prihvatljivo i nedvojbeno nije zakonito“, prenosi Skynews.

U Londonu se okupilo na stotine ljudi, nakon što je više od 60 poslanika pozvalo ministra unutrašnjih poslova da ublaži COVID-19 ograničenja. Okupljeni su držali transparente sa porukama „Prestanite da uništavate živote naše djece“. Protest je održan i u Parisu, kao i u brojnim drugim gradovima Evrope.


London

.

.

.

.

.


Izvor: Slobodna Evropa

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.