x

Zbog ovih hitova zauvijek ćemo pamtiti Sinana Sakića, a jednu pjesmu uspio je da otpjeva samo jednom, i nikad više!

Sinan Sakić preminuo je 1. juna, nakon duge i teške bolesti. Za svoju porodicu biće upamćen kao brižan suprug i otac, što se može zaključiti i iz riječi kojima se njegova kćerka Đulkica oprostila od njega.

Za svoje fanove, Sinan će živjeti kroz pjesme koje je ostavio za sobom. U njima je najčešće opjevao izgubljene ljubavi, koje je pokušavao da preboli uz alkohol. Zbog karakterističnog glasa i tonaliteta, mnogi su pričali da je on jedan od rijetkih pjevača sa domaćih prostora koji je umio da prenese "sirovu emociju". Imao je 26 studijskih albuma i na stotine pjesmama, ali je nekoliko hitova obilježilo pjevačevu karijeru dugu četiri decenije. Jedan je od rijetkih pjevača koji je od početka svoje karijere 1978. pa sve do 2002., svake godine objavljivao album sa novim pjesmama.


Sa njegovog prvog albuma "Mala Šemsa", koji se sastojao iz kompilacije singlova najpoznatija je bila pjesma "Sreli smo se mnogo kasno", ali se izdvojila i "Rastanak kraj rijeke". Većina pjesama sa ovog albuma bile su posvećene neostvarenoj ljubavi. Zbog naziva kompilacije, mnogi su spekulisali da su pjesme posvećene njegovoj koleginici, pjevačici Šemsi Suljaković.

Sa albuma "Miko druže moj" iz 1982. godine najveći hit, legendarna pjesma koja se pjeva i danas, jeste "Janičar".

Album iz 1983. "Što me pitaš kako živim sada" nosi neprolazni hit "Dođoh da te vidim".


Već sa albuma "Pogledaj me" koji je izašao 1984. izdvojila se pjesma "Sabina", koju je Sinan posvetio svojoj supruzi Sabini Sakić. To je jedna od pjesama koju je pjevač najviše volio da izvodi, a veoma često je u gostovanjima isticao koliku ljubav i privrženost ima prema svojoj dragoj. Tome u prilog govore i stihovi ove pjesme: "Da su moja sva bogatstva svijeta, ja bez tebe siromah bi bio, ti si sve što želim od života, svoju ljubav nikad nisam krio".

Njegov peti studijski album "Reci sve želje" sigurno je jedan od najvažnijih u njegovoj karijeri. Ovdje su se izdvojile pjesme "Pjevaj mi o njoj", "Izađi na pet minuta" i "Reci sve želje".

Pjesma "Sudbina me na put šalje" još jedna je od onih koje su obilježile njegovu karijeru. Ali i današnji dan.


Sigurno jedna od najtužnijih Sinanovih pjesama je "Sve je postao pepeo i dim", koja je izašla 1987. godine. Uz ovu pjesmu Sinan je snimio prvi zapaženi spot.

1996. izašla je vjerovatno najpoznatija pjesma ovog pjevača. U "Zoko moja Zoko" od tada našla se svaka Zorana i Zorica, dok su momci zaljubljeni u žene sa ovim imenima uvijek znali koju će pjesmu da im posvete. Sinan ipak, nikad nije odao tajnu kojoj Zoki je on posvetio ovu pjesmu.

"Pijem na eks" je još jedan od albuma koji je obilježio karijeru slavnog folkera. Njegove fanove iznenadio je izbor pjesama, jer su do tad navikli na one sa ljubavnom posvetom. Ovaj album, pričalo se, pjevač je tako posvetio svojoj drugoj ljubavi- alkoholu.

Osim pjesme pod istim nazivom koja se prvo izdvojila, rijetko ko može da zaboravi stihove pjesama "Trezan" i "Sunce moje".

Ipak, pjesma "Oče moj" važi za jednu od pjevačevih omiljenih. Posvećena je njegovom ocu i pjevač ju je otpjevao samo jednom- u studiju, kad ju je snimio. Zašto nikad više nije izveo ovu pjesmu Sinan je objasnio u jednom intervjuu.

- Otpjevao sam je kada sam je snimio i plakao sam. Svi smo plakali u studiju. Skoro sam otpjevao u emisiji i opet su mi suze potekle. To je mnogo teška pjesma, mnogo zahtjevna. Ona traži mnogo tuge, mnogo duše. Ja počinjem jednostavno da umirem, od prve do posljednje riječi. To je nešto što ne možete da shvatite. Ne možete da razumijete šta se dešava sa mnom u toj situaciji. Ja sam svog oca mnogo volio i mlad je umro - rekao je Sinan.

Sa sljedećeg abuma "Emotivac", kao najveći hit izdvojila se pjesma "Lepa do bola".


Posljednji album Sinan Sakić izdao je 2014. godine pod nazivom "I opet bih do dna". Kako je pjevač tad već bio bolestan, mnogi su naziv albuma komentarisali kao da je htio da poruči "Ništa ne bih menjao". Posljednji nastup imao je na svom solističkom koncertu na Tašmajdanu, 3. juna prošle godine, ispred više hiljada vjernih fanova.

Pjesma snimljena prije nekoliko godina ušla je u grupu onih koje nikada neće prestati da se pjevaju, a to je "Da se opet rodim".



(Telegraf.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.