x

KIJEV U NALETU

Zelenski obećao da nema stajanja u oslobađanju kompletne ukrajinske teritorije!

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je da neće biti odustajanja u borbama s Rusima za povrat izgubljene teritorije, a nakon što je Kijev izvijestio da su njegove trupe napredovale do istočne obale rijeke Oskil, prijeteći ruskim okupacionim snagama u Donbasu.

"Ukrajinske trupe 'progurale' su se preko Oskila. Ukrajina od jučer kontroliše istočnu obalu", napisale su ukrajinske oružane snage na Telegramu kasno u nedjelju.

Serhiy Gaidai, guverner Luganske oblasti, napisao je na Telegramu: "Luganska oblast je odmah pored. Deokupacija nije daleko."


Prelazak preko Oskila je još jedna važna prekretnica u ukrajinskoj kontraofanzivi u sjeveroistočnom regionu Harkova, jer teče na jug do rijeke Siverski Donjec, koja prolazi kroz Lugansk, jednu od dvije provincije u regionu Donbasa.

Zelenski je obećao da će nastaviti pritisak na Moskvu nakon efikasnog oslobađanja teritorija u Harkovu ovog mjeseca.


"Možda se nekima od vas čini da nakon niza pobjeda sada imamo svojevrsno zatišje. Ali neće biti zatišja. Postoje pripreme za sljedeću seriju... Jer Ukrajina mora biti slobodna. Kompletna", poručio je Zelenski.


Američki predsjednik Joe Biden je također rekao da pobjeda Ukrajine znači uklanjanje ruskih snaga iz cijele zemlje i obećao američku podršku onoliko dugo koliko je potrebno.

"Pobjeda u ratu u Ukrajini znači potpuno povlačenje Rusije iz Ukrajine i priznavanje suvereniteta. Oni pobjeđuju Rusiju", rekao je Biden.

Dodao je i kako se ispostavilo da Rusija nije toliko kompetentna i sposobna koliko su mnogi ljudi mislili da će biti.

.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.