x

INTERVJU ZA SUSPILNE

Zelenski: Sa Putinom sam spreman razgovarati o Donbasu i Krimu, ali uz sigurnosne garancije!

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za ukrajinski medij Suspilne govorio je o nastavku pregovora između Rusije i Ukrajine te je poručio kako će se rezultati razgovora morati potvrditi i kroz referendum.

U kontekstu eventualnog ulaska Ukrajine u NATO, Zelenski je govorio i o tome da li država razmišlja o eventualnom odustajanju od jače saradnje s alijansom.

- Ja bih ovom pitanju pristupio kao dizanju tegova. Postoji nekoliko pristupa. Mislim da ne možete odmah podići 200 kilograma. Mi u ovom trenutku iznad svega imamo težinu ljudskih života. Rusija nam je susjed. Postoji NATO, postoji naša želja u Ustavu, a postoje i nejasnoće unutar NATO-a kada je riječ o našem ulasku u alijansu. Moramo pronaći format u kojem ćemo razumjeti sve to - rekao je Zelenski.


Poručio je kako je definitivno stigao trenutak za sastanak s ruskim liderom Vladimirom Putinom.

- Mislim da je ovo vrijeme za moj sastanak s ruskim predsjednikom. Bez toga, nećemo u potpunosti razumjeti šta su oni spremni učiniti kako bi zaustavili rat. To su veoma ozbiljne stvari - poručio je ukrajinski lider u intervjuu za Suspilne.

Naglašava kako Ukrajina ne može ispunjavati ruske ultimatume tokom pregovora.


- Nećemo to moći fizički uraditi. Izgubili smo ljude. Svi moramo biti uništeni kako bi se ruski ultimatumi ostvarili. Ultimatumi su loša stvar jer vode u genocid i uništenje ukrajinskog naroda. Dakle, mora postojati dijalog. Mi smo za mir. Koliko god bilo teško, bolje je od rata. Može se naći kompromis u dijalogu - mišljenja je Zelenski.

Između ostalog, Zelenski je govorio i o budućem statusu Donbasa i Krima.


- To je teška priča za sve. Da bismo razgovarali o tome, moramo napraviti ovaj prvi korak koji se tiče sigurnosnih garancija. Na prvom sastanku s Putinom spreman sam da pokrenem ova pitanja. Naravno, razgovarali bismo i o ustavnim promjenama, promjenama zakona kada je riječ o garantovanju sigurnosti - ističe Zelenski.

Ipak, pojašnjava kako će o donošenju odluka svoju ulogu imati i građani Ukrajine.


- Objasnio sam pregovaračkim grupama. Kada pričate o svim tim promjenama, one mogu biti historijske. Narod će morati odgovoriti na određene formate kompromisa - poručio je ukrajinski predsjednik.

Na kraju, jasno je naglasio kako Ukrajina nije u ratu s Rusijom i s ruskim narodom.

- Niko nije u ratu s Rusijom. Oni su došli ovdje i ratuju s Ukrajinom, a mi se konkretno borimo protiv ruske vojske, vojnika i oficira. Naše trupe nisu ušle na njihovu teritoriju uprkos tome što se radi o invaziji - zaključio je Zelenski.

.

.

.

.

Izvor: Avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.