TRADICIONALNO JELO
Želite brz i ukusan ručak, pripremite sarajevsku kljukušu
Ukoliko nemate mnogo vremena za pripremu ukusnog jela za ručak, mi vam predlažemo da napravite kljukušu, jelo koje su decenijama pripravljale naše majke.
Kljukuša je neizostavni dio bosanske kuhinje. Izvorno, ova pita se pravi samo od izrendanog krompira, brašna, začina i ulja, dok postoje i modernije verzije ovog jela uključuju i sir, jaja i meso.
Kljukuša se različito pravi u skoro svim dijelovima naše zemlje, a mi donosimo recept sarajevske kljukuše.
Potrebni sastojci:
500 gr krompira
jedna glavica crvenog luka
pet supenih kašika brašna
200 ml mlijeka
50 ml ulja,
dva jaja
dvije čajne kašike soli
jedna čajna kašika bibera
Način priprema:
Prvo ogulite krompir, a potom ga izrendajte. Luk očistite i isjeckajte što sitnije. Zatim dodajte sve ostale sastojke i dobro promiješajte.
Smjesu je potrebno izliti na nauljenu tepsiju, pa peći 20 minuta na 250 stepeni.
Nakon što tepsiju izvadite iz rerne ostavite nekoliko minuta da se ohladi, pa onda izrežite na kocke i uživajte u ukusnom obroku.
(Klix)
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.