x

AMUS-ov Stručni skup o zaštiti autorskih prava danas održan u Brčkom!

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS) organizovala je danas u Brčkom Stručni skup o zaštiti autorskih prava.

Ovaj veoma značajan skup i u Brčkom je okupio velik broj autora muzičkih djela-članova AMUS-a, zatim predstavnike korisnika, institucija uključenih u provođenje zakona koji regulišu oblast autorskog i srodnih prava te predstavnika i polaznika visokoškolskih ustanova iz oblasti prava i umjetnosti.

 

Skupu su u ime AMUS-a prisustvovali Nedžad Imamović, član Upravnog odbora AMUS-a i mr. Lejla Trnčić, generalna direktorica Stručne službe AMUS-a, koji su u uvodnoj riječi istakli važnost organizovanja ovakvog i sličnih skupova a sve s ciljem upoznavanja autora sa njihovim pravima, te korisnika sa sistemom kolektivne zaštite autorskih i srodnih prava.

 

Centralni dio Stručnog skupa bila je prezentacija Harisa Hasića, magistra iz oblasti autorskog prava, koji je ukazao na osnovne odredbe Zakona o autorskom i srodnim pravima i Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava, pojašnjavajući koja su prava autora i šta je to autorsko djelo. U drugom dijelu prezentacije magistar Hasić je upoznao učesnike sa ulogom AMUS-a u sistemu kolektivne zaštite prava autora muzičkih djela, dok je direktorica Trnčić informisala prisutne o aktuelnostima u radu AMUS-a u proteklom te planovima za naredni period.

 

Nakon formalnog dijela prezentacije, magistar Hasić i predstavnici AMUS-a su odgovarali na pitanja prisutnih. 

 

Ovo je bio četvrti i posljedni  Stručni skup o zaštiti autorskih prava u organizaciji AMUS-a u ovoj godini. Prethodno je skup održan u Banjaluci, Mostaru i Sarajevu. I u Brčkom je u potpunosti opravdao očekivanja. Autorima i korisnicima muzičkih djela i svim ostalim učesnicima s područja Semberije, Posavine i Tuzlanskog kantona tako je dodatno približen sistem kolektivnog ostvarivanja kao i rad AMUS-a koji na teritoriji BiH vrši tu djelatnost.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.