Breskva, baršunasta kraljica ljeta
Breskva je bogata kalijumom, fosforom, magnezijumom, kalcijumom, sumporom, hlorom, natrijumom, željezom, bakrom i cinkom. Od vitamina, u breskvi ima karotena (provitamina A), vitamina B1, B2, B5 i B6 te vitamina C i E, koji su snažni antioksidansi.
Breskva, praska ili šeftelija drvo je iz familije ruža, a poznato je po istoimenim plodovima - breskvama. Potiče iz Azije, tačnije iz Kine, gdje se uzgajala 1.500 godina prije Hrista.
Iz Kine je, u kojoj je plod breskve nazvano "to", karavanskim putevima preko Azije stigla do Sredozemlja i duboko u kopno Evrope. Zato se sa pravom kaže da je baršunasta breskva najljepši dar Istoka Evropi, a "kraljicom ljeta" nazvana je jer njene najljepše plodove konzumiramo tokom juna, jula i avgusta.
U redoslijedu na tabeli voća po važnosti - breskva se nalazi na trećem mjestu - poslije jabuke i kruške. Bogata je kalijumom, fosforom, magnezijumom, kalcijumom, sumporom, hlorom, natrijumom, željezom, bakrom i cinkom.
Od vitamina, u breskvi ima karotena (provitamina A), vitamina B1, B2, B5 i B6 te vitamina C i E, koji su snažni antioksidansi.
Zahvaljujući širokoj adaptivnosti, breskva zauzima značajno mjesto u svjetskoj proizvodnji. Proizvodi se mnogo i zbog toga što su otvorene mnogobrojne sorte koje su u mogućnosti da se prilagode različitim uslovima gajenja.
Kina je najveći proizvođač breskve u svijetu. Potom dolaze Evropa i Sjedinjene Američke Države. Od evropskih država, Italija je najveći proizvođač breskve. Na drugom mjestu je Španija, a zatim Grčka i Francuska.
ZDRAVSTVENE DOBROBITI BRESKVE
Ljekoviti dijelovi biljke su plod, cvijet i list. Važno je naglasiti da je odnos kalijuma i natrijuma sedam naprema jedan, zbog čega su ove aromatične i sočne voćke korisne onima koji imaju problema sa oticanjem. Dobre su i protiv malokrvnosti, za crijevna oboljenja, uopšte za rad probavnih organa i smanjenje žučne kese. Takođe, može pomoći pri smirenju nervnog sistema. Poznata su i ljekovita svojstva sokova, sirupa i čajeva od breskve. Sok od breskve preporučuje se onima sa srčanom aritmijom, smanjenim lučenjem želudačne kiseline, osjetljivim nervnim sistemom, kao i za čišćenje organizma. Breskve i njihov sok ne preporučuju se dijabetičarima i alergičnim osobama.
ULJE BRESKVE
U svijetu se sve više koristi ulje breskve, koje se dobija hladnim cijeđenjem koštica, a pokazalo se kao izvrsno sredstvo i za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu. Oralno uzeto djeluje kao odličan laksativ i snižava holesterol, dok u spoljašnjoj upotrebi postiže izvanredne rezultate kod liječenja ekcema i u zaštiti kože. Zbog bogatstva mineralima i vitaminima preporučuje se za masažu osjetljive, suve i starije kože, koja postaje gipka i elastična.
ZDRAVE KOŠTICE
Kinezi i Japanci koštice breskve smatraju izuzetno značajnim u liječenju kašlja, upale slijepog crijeva, krvarenja, povišenog krvnog pritiska... Čak ih jedu i zbog karcinoma jednjaka, a koriste ih i za razbijanje krvnog ugruška. Primenjuju ih i za regulisanje menstruacije i bolova nakon porođaja, kao i kod traumatskih oštećenja. Lepeza bolesti zbog kojih košticu breskve ovi narodi konzumiraju izuzetno je široka, ali stručnjaci upozoravaju da ne treba da se uzima u prevelikim dozama te da je kontraindikovana jedino za trudnice.
SAVJETI ZA KUPOVINU BRESKVE
* Birajte organski uzgojene plodove, najbolje od lokalnih uzgajivača. * Ako je plod zelen oko stabljike to je znak da nije potpuno dozrio. * Zreli plodovi su mekani, nježni na dodir i imaju miris meda. * Birajte plodove glatke i neoštećene površine, a izbjegavajte one koji imaju smežuranu kožu, jer su takvi plodovi stari. * Breskve čije je meso bijele boje vrlo su slatke, dok one sa žutim mesom imaju nešto manje slada, ali su bogatije aromom.
BRANJE I ČUVANJE BRESKVE
Breskve se mogu ubrati i prije nego što su sasvim zrele, jer ovo voće zrije i nakon branja. Kupite li ili uberete još nedozrele plodove, stavite ih u papirnate vrećice kako biste im održali vlagu i ubrzali proces dozrijevanja. Za brže dozrijevanje takve plodove držite na sobnoj temperaturi. Ako ih pak želite duže sačuvati, odnosno malo odgoditi proces zrenja, držite ih u frižideru, takođe u papirnatoj vrećici (do dvije sedmice). Zrele breskve se vrlo brzo kvare i ne mogu dugo stajati - održivost im je svega dva-tri dana. Dozrele breskve koje su pohranjene u frižideru prije konzumacije izvadite i ostavite da poprime sobnu temperaturu, kako biste mogli uživati u njihovoj potpunoj aromi.
(Nezavisne novine)
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.