x

Bugatti Chiron sa pređenih 74.000 km

Malo je hiperautomobila koji pređu ovoliku kilometražu. Razlog je poprilično jednostavan, ogromna većina takvih vozila se koristi sporadično i na kratkim relacijama.

Zaista su rijetki primjeri da se neki od hiperautomobila upotrebljava svakodnevno, tako da je 74.000 pređenih kilometara za Chiron zaista jedinstvena pojava.

Ali, ovdje ipak nije riječ o serijskom primjerku. Naime, ovo je vozilo koje nosi internu oznaku 4-005, odnosno ovdje se radi o prototipu Chirona koji je Bugatti koristio za sprovođenje niza testova.


Francuski brend navodi da je u pitanju predserijski automobil koji se koristio kao baza prvo za razvoj samog Chirona, a potom i za sva softverska unapređivanja koja su u međuvremenu priređena za ovaj model, prenosi autorepublika.

Ovaj primjerak je u upotrebi od daleke 2013. godine, i otada je prevalio 74.000 km. Ne zvuči kao naročito impresivna cifra, ali valja imati u vidu da je automobil korišten u zaista teškim uslovima.


Prevalio je gotovo "čitavu" Evropu prilikom razvojnog puta Chirona, kao i dobar dio Sjeverne Amerike. Uz to, u "radnu knjižicu" mu ulazi i višemjesečno svakodnevno testiranje na stazi Nardo, prije nego što se Bugatti spremao za atak na brzinski rekord.

No, nakon osam godina službe vrijeme je da 4-005 ode u penziju. Zaista je rijetka prilika da neki prototip ovoliko dugo poživi, kao i da bude penzionisan.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.