x

Dramatične scene s Islanda, lava guta kuće i zgrade: “Ovo je najgori mogući scenarij”

Islandski dužnosnik opisao je erupciju vulkana kao "najgori mogući scenarij" unatoč mjesecima priprema.


Ostale fotografije pogledajte klikom OVDJE.

Direktor civilne obrane, Vidir Reynisson, rekao je da su barijere izgrađene sjeverno od Grindavika prije prve erupcije u prosincu.

NAJČITANIJA VIJEST

Ovo je par iz Banjaluke koji je postao bogatiji za 4 sina

No, glavni tok lave izašao je iz tih barijera, a nova pukotina koja se pojavila unutar njih je “najgori mogući scenarij”.

Jedna od opcija koja se razmatra je upotreba pumpi za hlađenje lave morskom vodom kako bi se ograničila šteta, prenosi SkyNews.

Grindavik, grad od 3800 ljudi, nalazi se oko 50 km jugozapadno od Reykjavika, glavnog grada Islanda.

Kako prenosi BBC, lava u tom gradu guta kuće i zgrada nakon što su se otvorile dvije pukotine.

Cijelo stanovništvo je evakuirano iz grada.

Islandski meteorološki ured (IMO) priopćio je da je probijanje barijera na nekim mjestima omogućilo da lava dođe do grada, nakon čega su se neke kuće i zgrade zapalile.

Znanstveni novinar i vulkanolog Robin Andrews rekao je da je ova erupcija “ekstremno opasna i štetna situacija”, osobito sada kada je lava prodrla u grad.

Za BBC je kazao da izlijevanje lave ne pokazuje “nikakav znak usporavanja”, a dodao je da trenutno nije moguće procijeniti razmjere štete.

Upozorio je da bi se posljedice erupcije mogle pokazati “prilično problematičnim” za ljude s već postojećim respiratornim problemima, jer vulkanska aktivnost oslobađa plinove poput sumpornog dioksida, koji je iritira kožu, oči, nos i grlo.

NAJČITANIJA VIJEST

BRAT FATIME KARIĆ, KOJOJ JE MUŽ DOVEO UKRAJINKU U KUĆU Dobio sam zabranu prilaska, priznajem rekao sam im: “Sve ću vas zaklati!”

“Danas je crni dan za Grindavik i danas je crni dan za cijeli Island, ali sunce će ponovno izaći”, rekla je premijerka Katrín Jakobsdóttir koja je najavila da će se vlada sastati u ponedjeljak kako bi se dogovorili o mjerama za građane koji su evakuirani.

Ostale fotografije pogledajte klikom OVDJE.


N1

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.