x

Festival dječije umjetnosti nudi zabavu, obrazovanje, igru...

Na press konferenciji u povodu održavanja 4. Festivala dječije umjetnosti (FEDU) u Sarajevu koja je održana u petak, 27. aprila u Narodnom pozorištu u Sarajevu, velikom broju medija obratili su se direktor Festivala g. Fahrudin Kučuk, direktor Bosanskog kulturnog centra g. Edin Kukavica, selektorica dramskog programa Indira Kučuk-Sorguč, te selektorice muzičkog i likovnog programa Alma Ferović-Fazlić i Sanela Husić-Musabašić.

Sa njima u društvu su bile djevojčice Una Mehmedbašić i Kana Karaman koje će voditi publiku kroz Festival i sve njegove programe i izvještavati za BHT.

4. Festival dječije umjetnosti je prvi umjetnički festival za djecu u BiH internacionalnog karaktera koji njeguje autorski izraz za djecu i mlade, afirmira sve grane umjetnosti i razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije.


Na press konferenciji predstavljena su sva četiri zvanična takmičarska programa Festivala kao i revijalni i off program.

Festival će biti otvoren 3. maja sa predstavom “Aladin i čarobna svjetiljka” Zagrebačkog kazališta lutaka koja će biti odigrana u Narodnom pozorištu u 19.30, dok će Festival početi već ujutro istoga dana sa mjuziklom koji dolazi iz Vinkovaca “Crvenkapica” i lutkarskom predstavom “Punim jedrima” Pozorišta lutaka Mostar koje će igrati u terminima u 11 i 14.30 sati.


Takmičenje za najbolji pop rok vokal će se održati 06. maja u 18 sati u BKC-u kada će se dodijeliti i nagrade za najbolju bajku, predstavu, muzičko stvaralaštvo, likovne radove i druge nagrade koje stimuliraju mlade da se bave umjetnošu ali i afirmirane stvaraoce da razvijaju kod sebe kreativnost vezanu za djecu i mlade.


Članovi žirija u sve četiri kategorije su provjerena imena iz svijeta umjetnosti: Selma Alispahić, Mirsad Bećirbašić, Amir Kazić Leo, Lejla Jusić i drugi.

Festival dječije umjetnosti da bi ostvario sve svoje programe u cijelosti na referentan način surađuje sa Institutom za teatar, muziku i multimediju, Bosanskim kulturnim centrum i Muzejom Sarajeva u čijem će se depandansu Brusa bezistan održati i izložba najboljih učeničkih radova iz slikarstva.

Na kraju press konferencije medijima su se obratile najmlađe voditeljice kroz Festival, djevojčice Kana Karaman i Una Mehmedbašić koje su pozvale na Festival, Una rekavši: Dođite na najbolje predstave, poslušajte najdivnije pjesme, pročitajte najljepše bajke. Dok je Kana poručila: Dođite na radost iz koje se uči!

Mnogo je visoko kvalitetnim programa pripremljeno za našu djecu i to potpuno besplatno zahvaljujući Općini Stari Grad i načelnku Ibrahimu Hadžibajriću kao i MInistarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu s ministrom Mirvadom Kurićem.

Nagradni fond u iznosu od 10.000 KM osigurali su pored spomenutih pokrovitelja i Federalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Centar ali i nekoliko domaćih kompanija koje su stale uz Festival i svojim korporativnim senzibilitetom i svojom podrškom u proizvodima ili financijski.

To su: BH Telecom, BH Gas, Argeta, Messer, Apoteke Sarajevo, Vakufska banka, Gadžo komerc, Lutrija BH, Fan Ferhatović, Ćevabdžinica Petica, Hotel Hollywood, Bunjo Grupacija, Europlakat BH.

Medijsko pokroviteljstvo stiže od FENA-e, BHRT-a, TVSA, Radio Otvorene mreže, Starta, Sarajevo navigator, Ekskluzive i drugih.

Sve informacije se mogu dobiti na www.fedu.ba




Foto: Mirnes Mašić/Ekskluziva.ba
Izvor: Fena

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.