Hren - prirodni antibiotik
U hladnim zimskim danima može pomoći da prodišete.
Sok od hrena razblažen vodom dobar je za ispiranje upaljenog grla i bolesnih desni. Pored fintocida - prirodnog antibiotika, koji sadrži, ovaj korijen obiluje i lizozimom, proteinom s antibaktericidnim djelovanjem koji se koristi i u zvaničnoj medicini.
Narendani korijen hrena može se čuvati najviše sedam dana, nakon čega gubi mnoga korisna svojstva. Zato je najbolje da se jede svježe rendan, jer tada stimulira sistem za varenje, liječi upaljene urinarne puteve, a ima i jako diuretičko svojstvo čime potpomaže izbacivanje kamena u bubregu. Također, blagotvoran je u slučaju cistitisa, gihta i reume.
Hren je nezamjenljiv kao domaći lijek za kašalj i bolesti dišnih organa. Također, umanjuje žeđ pa se samim tim, zbog smanjenog konzumiranja tečnosti, regulira i nivo šećera u krvi, što pogoduje dijabetičarima.
(Avaz)
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.