x

press konferencija

I ove godine projekcije Sarajevo Film Festivala u Ljetnom kinu Stari Grad! (Foto)

Povodom početka 28. Sarajevo Film Festivala, čiji će se dio programa i ove godine održavati u Ljetnom kinu Stari Grad – na Trgu Prve brigade policije Stari Grad, preko puta Vijećnice, danas je u Sarajevu održana konferencija za novinare. Na konferenciji je potpisan sporazum o saradnji između Općine Stari Grad i Sarajevo Film Festivala.

O programu su govorili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović, reditelj filma “Praznik rada” Pjer Žalica, čijom će svjetskom premijerom 19. augusta biti zatvoren 28. Sarajevo Film Festival, glumac Admir Glamočak te kompozitor Dino Šukalo. Na konferenciji je predstavljen i muzički spot numere “Bjelavska” iz filma “Praznik rada”.


Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić: "Očekujemo da Ljetno kino Stari Grad i ove godine ugosti veliki broj naših građana, ali i gostiju iz svih dijelova svijeta. Sretan sam što Stari Grad i na ovaj način pokazuje svoju veličinu i postaje značajna lokacija na mapi svjetskih filmskih dešavanja, jer prema iskustvu od prošle godine, ovo kino posjećuju najveće zvijezde Sarajevo Film Festivala. Mislim da ni jedna druga lokacija ne može pružiti posjetiocima ono što im pruža Ljetno kino Stari Grad, da uživaju u filmovima u najužoj gradskoj jezgri, okruženi najljepšim kulturno-historijskim spomenicima i svim onim što čini Stari Grad. Poručujem svim građanima i gostima Sarajeva da su ovdje dobrodošli, a organizatorima želim uspješan 28. Sarajevo Film Festival."


Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović: “Zatvoriti Festival svjetskom premijerom domaćeg filma velika je radost kako za organizatore, tako i za publiku. Nadamo se da će svi građani i posjetioci Sarajeva ovih dana uživati u pravom filmskom prazniku i da će svjetska premijera filma ‘Praznik rada’ na emotivan način obilježiti završetak ovogodišnjeg Festivala. Ogroman je interes publike i za ovim filmom i pozivam sve da uživaju u filmovima i u posebnom ambijentu Ljetnog kina Stari Grad od 12. do 19. augusta”.


Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović

Reditelj Pjer Žalica: “Kako se približava početak Festivala uzbuđenje raste, ima i nervoze, ali sve skupa to je pozitivni nemir u očekivanju velikog događaja koji naš grad barem na osam dana transformiše u metropolu. Vjerujem i nadam se da će sve projekcije biti pune, da će publika biti zdrava i zadovoljna filmovima, a izbor je naprosto fantastičan kao i prostori u kojima se prikazuju, od Ilidže do Starog Grada. Ogromna je privilegija u ovakvoj selekciji imati film, a naročita čast zatvoriti smotru kakva je Sarajevo Film Festival“.


Reditelj Pjer Žalica

Glumac Admir Glamočak: “Bilo je veliko zadovoljstvo raditi na filmu Pjera Žalice ‘Praznik rada’. Meni je to već ni sam ne znam koji put da imam čast raditi s Pjerom. Scenarij je odličan, Pjer je okupio divnu ekipu i bila je to vrlo lijepa saradnja. Očekujem da će film u konačnici, kada se nađe pred publikom, što istinski mislim da svi članovi ekipe jedva čekamo, da će nam na neki način pomoći da zagrlimo jedni druge i da budemo bolji ljudi.”


Glumac Admir Glamočak

Kompozitor Dino Šukalo: “Nakon filma ‘Koncentriši se, baba’, ovo je drugi film na kojem sam kao kompozitor radio sa Pjerom Žalicom. Proces rada je bio zanimljiv, dio muzike smo snimali uživo u Muzičkom centru Pavarotti u Mostar. Mislim da će se i sa ovim filmom ponoviti ono što se događalo sa prethodnim filmovima Pjera Žalice, a to je da će muzika doprijeti i dalje od kina i da će se pjesme iz filma još dugo pjevati u različitim prilikama. Pozivam publiku da dođe na projekciju i da što prije kupe karte, jer znate da se karte za filmove Pjera Žalice brzo rasprodaju“.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. 


Kompozitor Dino Šukalo

.

.

.

.

Foto: Tea Senić

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.