x

Malena ima 10 kila i gladne okice

Jecaji paraju Tiršovu: Djevojčica L. P. (8), koju je otac držao zatočenu u kadi, jede kao da hranu prvi put vidi!

Osmogodišnja L. P., koju je otac Uroš Pašajlić minimum tri godine držao u kadi, i dalje se nalazi u Univerzitetskoj dječjoj klinici u Tiršovoj. Kako Alo! nezvanično saznaje, malena je non-stop gladna.

- Izgleda kao dijete od tri i po godine, sićušna je, jedva da ima 10 kilograma. Halapljivo jede, stalno je gladna i traži još. Ljekari su dan i noć kraj nje, svima je prirasla za srce ne samo zbog jezive sudbine već i zato što izgleda kao mali anđeo. Ima bistre, lijepe okice, ošišana je na paž - naveo je dobro obaviješten izvor, piše Alo.

Prema riječima sagovornika, djevojčica ne bi preživela da je još nekoliko dana ostala zatočena u kadi.


- Policija ju je donijela poluživu u bolnicu. Svi smo se sjatili oko nje, tolika gužva se napravila da je sada strogo zabranjeno da je obilazi iko osim ljekara koji se brinu o njenom zdravstvenom stanju. Zna da govori, ali još nisu kontrolisali motoriku i njeno psihičko stanje - rekao je izvor.

Dok se ljekari u Tiršovoj, gdje se djevojčica nalazi posljednjih dana, bore da joj pomognu, njen otac u pritvoru čeka saslušanje.


- Osumnjičenog U. P. će danas saslušati postupajući zamjenik javnog tužioca, nakon čega će tužilaštvo objaviti zvanično saopštenje, između ostalog, i o krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret - rekla je za Alo! viši tužilački saradnik Gordana Jovanović.

Urošu Pašajliću se na teret stavljaju krivična djela nasilje u porodici, zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica i kršenje porodičnih obaveza.


Psiholog iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Ružica Radović izjavila je za Alo! da se čak ni u njihovoj organizaciji, koja je preuzela sve aktivnosti i nadležnosti Fondacije „Tijana Jurić“ nikad prije nisu sreli sa ovako jezivim slučajem. Ona je istakla da je na Centru za socijalni rad da ovom djetetu nađe odgovarajuće staratelje, uprkos tome što mnogi smatraju da su upravo iz te ustanove zakazali kad tri godine nisu obišli L. P., što im je po zakonu bila obaveza.


- Nije zakazao cijeli Centar, već voditelj slučaja, koji nije uradio šta je trebalo ili je pogrešno procijenio da je uradio sve što treba. Što se tiče buduće porodice gdje bi ova djevojčica mogla da bude smještena, najvažnije je da ti ljudi budu dovoljno topli, sa dovoljno ljubavi za nju, da umiju da prepoznaju njene potrebe. Sigurno će uz njih biti uključeni i psiholozi, socijalni radnici i mnogi drugi kompetentni za takve slučajeve - objasnila je Radovićeva.


Prema njenom mišljenju, pitanje je koliko godina će još ovo nesrećno dijete morati da izgubi.

- Stručna lica će morati da procijene da li djevojčica, koja bi s obzirom na uzrast trebalo da ide u drugi razred osnovne, može da pohađa tek prvi razred. Postoji i druga opcija, da bude u drugom razredu, ali na individualnoj nastavi - zaključila je psiholog Ružica Radović.

.

.

Izvor: Alo.rs

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.