x

NASTAVAK PODRŠKE

Joe Biden odobrio dodatnih 200 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini!

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden odobrio je dodatnih 200 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini koja će se koristiti za nabavku oružja, ali i druge potrebe.

Kako je saopćeno iz Bijele kuće, s dodatnih 200 miliona dolara pomoći, Sjedinjene Američke Države su od početka 2021. godine ukupno dodijelile Ukrajini 1,2 milijarde dolara pomoći.

"Ovlaštenjem koje mi je dato kroz Ustav i zakone Sjedinjenih Američkih Država, uključujući i član 621. Zakona o stranoj pomoći iz 1961. godine, dajem državnom sekretaru ovlasti da usmjeri sredstva od ukupne vrijednosti od 200 miliona dolara Ukrajini", stoji u saopćenju Bijele kuće.


Dodatnih 200 miliona dolara koje je Biden odobrio, dodijeljena su kroz Zakon o stranoj pomoći, te se mogu koristiti ta kupovinu oružja i drugih odbrambenih sredstava iz zaliha američkog ministarstva odbrane, ali se isto tako mogu koristiti za vojno obrazovanje i obuku kadrova.


"Pomoć može uključivati u protivoklopno oružje, protivavionske sisteme i malokalibarske oružje", rekao je jedan od visokih zvaničnika Bijele kuće.

Odobravanje dodatne vojne pomoći uslijedilo je nakon što je američki Kongres odobrio hitnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 13,6 milijardi dolara.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.