x

ŠEF RUSKE DIPLOMATIJE

Kako će Lavrov doći u Srbiju: Postoji jedan način, ali njegova posjeta komplikuje život Srbiji!

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov trebao je posjetiti Srbiju, ali njegov dolazak nije siguran. Problematičan je i upitan iz najmanje dva razloga.

Prvi je pitanje kako će Lavrov uopće stići do Srbije zbog sankcija Rusiji, a drugi je politički i za Srbiju nimalo povoljan jer ne postoji način da se objasni zbog čega je Srbija domaćin visokog ruskog javnog funkcionera u datim okolnostima.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da će Lavrov boraviti u Beogradu 6. i 7. juna. Tom prilikom se trebao sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem, kao i predsjednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i patrijarhom Porfirijem.


Presedan Lavrova

Na to pitanje kako će Lavrov stići uopšte u Srbiju portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova nije dala odgovor. Jedan od razloga bi možda mogao da bude i taj što je to u trenutnim okolnostima gotovo nemoguće.

Bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić u razgovoru za Nova.rs objasnio je šta je sve problem oko dolaska Lavrova u Beograd.


- Sam Sergej Lavrov je pod sankcijama EU, pod sankcijama su svi ruski civilni i vladini avioni. Njima je zabranjeno letenje preko zemalja EU - rekao je Đukić.

On dodaje da bi bio presedan da Lavrov stigne redovnom linijom Air Serbia.

- To bi bilo krajnje neobično. Tako visoki funkcioner nikada nije letio redovnim letom. To se nije desilo u historiji SSSR i Rusije. Oni imaju svoju posebnu vladinu flotu i Lavrov ima svoj avion kojim leti. Ne znam da li bi njihove službe bezbjednosti dozvolile da leti redovnom linijom. Ako bi se desilo to bi bio jedan nevjerovatan izuzetak - istakao je on.


Nije ih briga za probleme koje prave Srbiji

Đukić kaže da postoji jedan način da šef ruske diplomatije dođe do Srbije.

- Jedino ako Rusi nisu izdejstvovali kod Evropske komisije da ih propuste preko teritorije EU. Ja mislim da bi Mađari to uradili, ali treba doletjeti do nje. Ili preko Poljske, Rumunije, Bugarske… Ili Grčke i Makedonije. Ali da li bi iko to uradio i prekršio sankcije bez dozvole. Ne znam kako misle tehnički da izvedu tu posjetu - kazao je Đukić.


Posjeta Lavrova ne komplikuje se samo u tom tehničkom smislu već i političkom. I to za Srbiju, jer je ugrožena najavljena posjeta njemačkog kancelara Olafa Šolca (Scholz).

Ono što je također jasno, kaže Đukić, je to da Lavrov želi da dođe uprkos činjenici da je Srbija pod pritiskom i da dolaskom pravi problem.

- Hoće da potroše svoju posljednju evropsku kartu koju imaju. Nijedna zemlja u Evropi nije u situaciju u kojoj je Srbija. I žele tu kartu da iskoriste do kraja. Njima je to u interesu. Po cijenu problema koji nama prave - rekao je Đukić za Nova.rs.

.

.

.

.

.

Izvor: Nova.rs

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.