x

Kako ispravno pripremati povrće?

Većina ljudi povrće kuva u proključaloj vodi ili na pari, bez obzira na to o kojem se povrću radi.

No to je najčešće i najbljutaviji način termičke obrade, koji nije najsretnije rješenje za sve vrste povrća.

Ponekad je bolje povrće jesti sirovo, a u nekim slučajevima povrće zahtijeva dužu termičku obradu i drugačiji način pripreme. Zato smo izdvojili nekoliko izuzetaka i najbolje načine njihove pripreme.


Karfiol i brokula

Karfiol i brokulu najbolje je peći u rerni, posebno ako ih pustite da se malo jače zapeku i dobiju zlatnosmeđu koricu. Tako će vaše povrće biti sočno iznutra, a hrskavo izvana.

Dovoljno ih je usitniti, preliti s malo ulja i posoliti. Možete ih posuti i prezlom i pavlakom - vrlo ukusno i zasitno rješenje koje jednako može funkcionisati kao glavno jelo ili prilog.

Raštika

Ako ste ljubitelj raštike, dobro je znati kako je ona najukusnija ukoliko se kuha sve dok ne omekša i postane glatka, a trik kojim se možete poslužiti kako biste smanjili njenu gorčinu je da u lonac dodate prstohvat šećera ili nekoliko kapi sirćeta.


Mrkva

Mrkva je namirnica koja termičkom obradom poprima slatkasti ukus.

Pečena mrkva uvijek je odlično rješenje uz krompir i meso, no čaroban ukus postići ćete ako mrkvu prvo kuvate, a potom doradite na rastopljenom maslacu u tavi. Rezultat je nevjerovatan.

Kelj

Sve povrće, a posebno zeleno lisnato, najzdavije je ako ga jedemo sirovo, no kelj može imati neugodan i gorak ukus ako ga prethodno termički ne obradimo.

Srećom, postoji jednostavan način kako umanjiti tu gorčinu.

Prije nego što ubacite kelj u svoju salatu ili tortilju, umasirajte u njega malo maslinovog ulja i limunovog soka, koji će ublažiti gorak ukus i učiniti kelj ukusnijim.


Kupus

Ako nikad niste jeli pirjani kupus, ne znate šta ste propustili. Kupus ima prirodno visok sadržaj vode, zbog čega ga nije potrebno podlijevati s puno tečnosti.

Pred kraj pirjanja obavezno dodajte začine, a možete ga kombinovati i s drugim povrćem te slaninom.

Luk

Najbolji način pripreme luka zavisi od toga o kojoj se vrsti luka radi.

Ljubičasti i bijeli luk najukusniji su kada se pripremaju na roštilju, dok je žuti (crveni) luk najukusniji ukoliko se karamelizuje.


Prokula

Najukusniji način pripreme prokulica definitivno je karamelizacija.

U tavi istopite maslac i popržite prokulice dok ne poprime tamnozlatnu boju te u tavi kratko popržite na sitno nasjeckanu slaninu.

Ako do sada niste bili ljubitelj ovog povrća, nakon ovog recepta brzo ćete promijeniti mišljenje. Prokulice su jednako ukusne i sirove u salati.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.