x

Žele člana Atletica

KRALJEVI SE NE ŠALE: Real aktivira otkupnu klauzulu za NEDODIRLJIVI

Fudbalski klub Real Madrid želi da dovede odbrambenog igrača gradskog rivala Atletica Jose Mariu Gimeneza, prenijeli su danas španski mediji. Real Madrid je navodno spreman da aktivira otkupnu klauzulu u Gimenezovom ugovoru, koja iznosi 60 miliona eura.

Čelnici "kraljevskog kluba" su uvjereni da za taj novac ne mogu da dovedu boljeg fudbalera na poziciji štopera, navela je Marca. Gimenez je ove sezone uglavnom bio u drugom planu trenera Dijega Simeonea, koji je uglavnom koristio Dijega Godina i Stefana Savića.

Urugvajski fudbaler je samo 17 puta bio u prvoj postavi u Primeri ove sezone. Gimenez je u Atletico došao 2013. godine iz Danubija, a mogao bi da krene putem Thea Hernandeza, koji je prošlog ljeta otišao u redove gradskog rivala. Jose Maria Gimenez će biti dio reprezentacije Urugvaja na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Rusiji.


Realu je zaista potrebna temeljita rekonstrukcija, ne samo zato što je osvajanjem LP zamaskirao očajnu sezonu u domaćim takmičenjima, gdje je završio sa čak 17 bodova iza Barcelone, a u Kupu rano ispao od slabašnog Leganesa. Nego i zato što mu ključni igrači ulaze u godine. Ramosu su 32, Modrić početkom iduće sezone puni 33, koliko Ronaldo već ima. Uz sve to Gareth Bale, junak kijevskog finala, najavio je odlazak.

Zato se održao spomenuti sastanak i to nakon finala LP-a da se spriječi curenje informacija o pojačanjima prije ključne utakmice sezone, ističe neslužbeno glasilo Kraljeva "Marca". Isti izvor navodi da su svi kandidati detaljno praćeni mjesecima i da su njihovi zastupnici već upoznati s tim da ih Real želi. Naravno, lista potencijalnih pojačanja nije konačna, jer slijedi SP, na kojem će, kao i svaki put, zabljesnuti neki "James Rodriguez" i natjerati Real da ga kupi.


Ipak, "Marca" tvrdi da se Real ni ovog ljeta neće rasipati, osim naravno u slučaju Neymarovog dolaska. Tako je u posljednje vrijeme politiku trošenja milijardi na Galacticose zamijenio skromniji i promišljeniji pristup, koji se Realu itekako isplatio. Jer u zadnjih pet godina osvojio je četiri evropska naslova i za to vrijeme na pojačanja je potrošio 456 miliona eura. U istom razdoblju od prodaje je zaradio odlična 403 miliona.

Za usporedbu, Barcelona je za to vrijeme na nove igrače spiskala čak 754 miliona eura, a na prodajama dobila "samo" 408. Ali, od toga na Neymara otpada čak 222 miliona. A što je još gore - sada bi Brazilac mogao pojačati omraženog rivala. Naime, sjajni napadač označen je kao primarna meta u ljetnom prijelaznom roku. Već odavno se nagađa o ovom transferu i više nikog ne bi ni iznenadio. Ma koliko da Neymar preko medija kmeči za rastankom od "Nou Campa".


"Marca" otkriva da su prioritetne još četiri pozicije u timu. Pa da krenemo redom. Keylor Navas u finišu sezone i u finalu Lige prvaka dokazao je da je odličan čuvar mreže, ali Perez želi još bolje. De Gea i Courtois su velike želje, ali do njih je nemoguće doći i ovog ljeta. Zato su se okrenuli Neymarovom sunarodnjaku, Alisson Beckeru iz Rome. U odnosu na De Geu i Courtoisa, prednost su mu godine (25), mogućnost napretka i ipak nešto niža cijena. Mada će teško Vučicu smekšati, ali u Perezove vještine ne trebamo nimalo sumnjati.

Desni bok druga je pozicija na kojoj je Real deficitaran, što se vidjelo i protiv Liverpoola. Tada je povrijeđenog Carvajala zamijenio polivalentni Nacho, ali on nije bek. Zato Kraljevi iz Real Sociedada dovode još jednog mladog igrača Alvara Odriozolu (22), koji jedva čeka da prvak Evrope plati njegovu klauzulu od 40 miliona eura. Nakon što je odbio prelazak u Barcelonu čini se da će pojačati Madriđane. 


Iza Odriozole je sjajna sezona u kojoj je stekao povjerenje selektora Španije Lopetegija koji ga je uvrstio na spisak putnika za Mundijal u Rusiji. Cijena ovog španskog fudbalera iznosi 40 miliona eura, te su oba španska velikana su spremna isplatiti Real Sociedadu tu cifru. Kako pišu mediji u Španiji, glavni razlog zbog kojeg mladi bek želi u Real je taj što misli da bi se tamo bolje snašao. Naime, mišljenja je kako je teško naslijediti Danija Alvesa koji je ostavio veliki trag na toj bekovskoj poziciji u Barci. Tako će Odriozola najvjerovatnije biti prvo pojačanje na "Santiago Bernabeu" ove sezone. 

Stoper je iduća pozicija na koju dolazi pojačanje. Tu je prioritet već pomenuti Jose Maria Gimenez. Zidane ga želi zbog mladosti, karaktera i činjenice da ima dvojno državljanstvo. Hoće li uspjeti u tome zaista je teško predvidjeti. Međutim, imaju i alternative, a to su mlađahni stoperi iz milanskih rivala - član Nerazzurra Milan Škriniar i Alessio Romagnoli iz redova Rossonera. Oba bi bili dostupni za po 60 miliona eura.  


U napadu se s posudbe vraća Mariano Diaz (24) iz Lyona, koji je tamo u netom završenoj sezoni zabio odličnih 18 golova. Vinicius Junior dolazi iz Flamenga sredinom jula, kada napuni 18 godina i proći će pripreme s prvom ekipom, nakon čega će Zidane odlučiti ostaje li ili odlazi na posudbu. Sasvim sigurno gledat ćemo jedan novi Real...


(Sport.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.