Muffini s borovnicama – zdravi i preukusni
Žudite za nečim toplim i svježim iz rerne? Ne želite veliku zbrku u kuhinji i nemate previše vremena za pripremu? Lagani muffini sa borovnicama spremaju se za dvadesetak minuta i to od svega nekoliko sastojaka. Možete ih spakovati za užinu ili spremiti kao desert kad vam se najave gosti.
Tri glavna sastojka ovog recepta su:
1. Zobene pahuljice – one obezbjeđuje rastvorljiva vlakna, koja usporavaju ulazak šećera i masti u krvotok, pružajući stabilno snabdijevanje energijom.
2. Sos od jabuka – prirodni zaslađivač (očišćene i isjeckane jabuke skuhajte u malo vode, pa ih začinite cimetom i izgnječite gnječilicom za pire)
3. Borovnice – bilo da koristite svježe ili smrznute, one dodaju slatkoću muffinima. Odličan su izvor vitamina K i C, kao i minerala mangana. Bogate su antioksidansima (antocijanidima) koji se nalaze u hrani plave ili crvene boje.
Osim glavnih sastojaka, recept uključuje i so i maslinovo ulje. Maslinovo ulje tijestu dodaje zdrave masti, a so je tu da uravnoteži slatkoću voća.
Muffini sa borovnicama
Sastojci:
1 šolja zobenih pahuljica
1 šolja sosa od jabuka
1/2 šolje borovnica (svježih ili smrznutih)
2 kašike maslinovog ulja za tijesto i još malo za podmazivanje pleha
prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte rernu na 180°C.
Premažite kalup za muffine uljem.
Stavite zobene pahuljice u blender i meljite dok ne dobijete brašno, oko 1 minut. Dodajte sos od jabuka, maslinovo ulje i so. Blendajte dok masa ne postane glatka.
Lagano umiješajte borovnice u tijesto i sipajte sve u pleh. Nekoliko puta lupnite plehom da biste se riješili mjehurića u tijestu. Napunite sve neiskorištene kalupe vodom.
Pecite muffine dvadesetak minuta, dok im površina ne postane zlatno smeđa. Poslužite ih tople, uz voćni čaj ili kafu. Prijatno!
(Sport Sport)
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.