x

Nastavlja se pad broja umrlih i novozaraženih u Italiji, regije mogu ublažavati mjere!

Iz italijanske civilne zaštite danas stižu dobre vijesti o epidemiološkoj situaciji u državi. U posljednja 24 sata preminulo je 285 osoba zaraženih koronavirusom što predstavlja pad u odnosu na jučer kada su preminule 323 osobe.

Testiranjem je otkriveno 1.882 nova slučaja zaraze koronavirusom, a najviše pozitivnih je u Lombardiji (598). Veći porast slučajeva bilježe i regije Pijemont, Romagni, Veneto, Toskana, Ligurija i Lazio. U odnosu na jučer kada je otkriveno 2.086 inficiranih Italija ponovo bilježi pad nvoozaraženih.

Ukupno su se u Italiji do sada koronavirusom zarazile 205.463 osobe, a broj smrtnih slučajeva u zemlji je sada porastao na 27.967, podaci su Civilne zaštite Italije.


Broj izliječenih u Italiji je 75.945 a u posljednja 24 zabilježena su 4.693 oporavka s tim da je regija Emilia Romagne jučer u ozdravljene uvrstila sve one iz prethodnih 10 dana. Broj ozdravljenih jučer, ako se izuzmu raniji slučajevi iz ove regije i dalje prelazi preko dvije hiljade.

Jutros je premijer Italije Giuseppe Conte kazao da inicijative koje uključuju male restriktivne mjere nisu moguće jer su u suprotnosti sa nacionalnim pravilima te kazao da regije nemaju prostora za autonomne izbore.


Od 18. maja regije u Italiji će ipak moći da donose različite izbore kada su u pitanju mjere otvaranja države na osnovu pojedinačnog broja infekcija u regijama. Ministar za regionalne poslove Francesco Boccia dao je danas zeleno svjetlo ovakvom načinu otvaranja nakon dužih rasprava u Vladi.

Conte je rekao da su njegove ideje možda nepopularne, ali da nije sigurno sada se vratiti u normalu:

"4. maj je naš prvi korak u postizanju mirnog života i ova faza će biti suživot sa virusom, a ne oslobađanje od njega."



(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.