x

Zenica

Održan solistički koncert Maroja Brčića na gitari! (Foto)

U velikoj sali hrvatskog doma "Kralj Tomislav" u Zenici, u sklopu manifestacije "Zeničko proljeće 2023.", održan je solistički koncert gosp. Maroja Brčića na gitari. 

Gitaru je počeo učiti sa sedam godina, a prvi učitelj mu je bio otac, Stefanin Brčić. Srednju glazbenu školu završio je u klasi prof. Istvána Römera, a diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka.

Na koncertnim podijima prisutan je više od dvadesetpet godina. Kao solist i član Dubrovačkog gitarskog trija nastupao je na svim važnijim festivalima i koncertnim podijima u Hrvatskoj, a gostovao je i u više europskih zemalja (Austrija, BiH, Crna Gora, Francuska, Italija, Latvija, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, Rusija, Slovenija, Španjolska i Švedska), kao i u SAD (New York, Miami, Washington, Monterey, Los Angeles, San Francisco).

Predstavio se i uz Dubrovački simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar HRT, Mostarski komorni orkestar, Zagrebačku i Sarajevsku filharmoniju, Orkestar Makedonske nacionalne opere te uz moskovske Gnjesinske virtuoze.

Potaknuo je brojne autore da pišu za gitaru, pa su tako svoja djela za jednu ili više gitara, za gitaru i flautu te tri gitare i glas napisali ugledni skladatelji: Željko Brkanović, Nikša Njirić, Ivo Josipović, Berislav Šipuš, Philip Bracanin, Anđelko Klobučar i Zoran Juranić.


Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, Diplome Milka Trnina (s Dubrovačkim gitarskim trijom), a za koncert sa Zoranom Dukićem na Dubrovačkim ljetnim igrama nagrađen je uglednom nagradom Orlando.

Profesor je gitare na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, redoviti je član ocjenjivačkih vijeća na natjecanjima u Hrvatskoj i inostranstvu i čest je gost festivala na kojima drži stručna predavanja i seminare.

.

.

.

.

.

Foto: Pahuljko     

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.