x

ŠTA KAŽU STRUČNJACI

Ove namirnice najčešće uzrokuju gasove

Više vježbajte, jedite više kivija, odaberite rižu kao izvor ugljikohidrata


Vjetrovi su normalna pojava i oni su kombinacija dvije stvari: zraka koji progutate dok jedete i hrane koju jedete.

Kako objašnjava gastroenterolog Dejvid Popers (David Poppers), korisno je znati koja hrana može uticati na stvaranje gasova više od druge.

- Svako ima različite bakterije u crijevima, a one su obično odgovorne za stvaranje vjetrova - rekao je on za Men’s Health.

Molekule šećera

Prema klinici Klivlend (Cleveland), gasove najčešće uzrokuju neprobavljivi ugljikohidrati.

- Većina ugljikohidrata razgrađuje se u molekule šećera, ali vlakna se ne mogu razgraditi u molekule šećera i umjesto toga prolaze kroz tijelo neprobavljena. Kad dospiju u debelo crijevo, bakterije započinju proces fermentacije koji proizvodi gasove, a kada se oni nakupe, osjećamo nadutost - pojašnjava dr. Kristin Li (Christine Lee).

Dnevnik prehrane

Namirnice koje su najčešći krivci za vjetrove su brokula, kupus i ostalo povrće bogato vlaknima, zob i hljeb od cjelovitog zrna pšenice, mlijeko, sir i jogurt, jabuke, banane i breskve, grah, gazirana pića, proteini, umjetni zaslađivači, smokve, suhe šljive i kesteni.

Ako gasovi postanu problem, bilo bi dobro da pokušate voditi dnevnik prehrane i tako otkriti koju hranu trebate izbjegavati. Više vježbajte, jedite više kivija, odaberite rižu kao izvor ugljikohidrata, uzmite sebi više vremena za jelo i ograničite unos alkohola.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.