Sezona je povrća
Pečene tikvice
Turska kuhinja ujedinjuje elemente Mediterana i egzotičnog istoka. Pečene tikvice u frižideru mogu stajati 5-6 dana, a priložite li ih pljeskavicama ili pečenim odrescima, bit će to pun pogodak.
Sastojci:
600 g tikvica
80 g luka
200 g crvene svježe paprike
2 čehna bijelog luka
kašika pinjola
kašikana rezanog kopra
kašika začina
2-3 kašike maslinovog ulja
Za preljev:
2 kašike jabučno sirćeta
2 kašike vode
šećer
biber
Priprema:
Na maslinovom ulju kratko popecite luk narezan na listiće i papriku narezanu na štapiće.
Dodajte pinjole, a zatim tikvice narezane na kolutiće i vegetu. Promiještajte i dinastajte pod poklopcem na laganoj vatri oko 10 minuta.
Posebno kratko prokuhajte sirće, šećer, i vodu, prelijte preko tikvica i malo promiješajte.
Tikvice stavite u vatrostalnu posudu i zapecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 15 minuta.
Zapečene tikvice posipajte narezanim koprom i poslužite kao prilog uz pljeskavice ili pečene odreske.
(Avaz)
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.