x

Premijer Španije tvrdi: Epidemija koronavirusa do kraja juna trebala bi biti prošlost!

Vlada Španije radi na planu ublažavanja mjera koje su u ovoj državi bile najstrože u Evropi s obzirom na to da je bila jedna od najpogođenijih pandemijom. U proteklom periodu broj zaraženih opada, pa će se mjere od maja početi ukidati i ublažavati postepeno.

CNN piše da su predsjednik Štaba za vanredne situacije Fernando Simon i španski premijer Pedro Sanchez naveli kako će manji dio Španije početi s ublažavanjem ograničenja u ponedjeljak, dok će ostale regije s tom fazom krenuti od 11. maja.

Ta faza podrazumijeva početak rada malih kompanija, kao i dozvoljeni samostalni i profesionalni sportski treninzi te dozvoljen izlazak vani starijim osobama.


Premijer Sanchez procjenjuje da bi epidemija koronavirusa u Španiji trebala biti prošlost do kraja juna.

Istog mišljenja je i predsjednik Štaba za vanredne situacije Fernando Simon.

"Ako budemo bolje primjenjivali smjernice i pravila koja je Vlada donijela kako bi se smanjio rizik prijenosa virusa onda možemo brže i bolje prijeći u narednu fazu popuštanja mjera", rekao je Simon.

Na pitanje o korištenju maski, Simon je u većini slučajeva rekao da se preporučuje, ali da nije obavezna.


"Ne mogu svi nositi masku. Ljudi s respiratornim problemima, zatim oni koji su anksiozni, onda imamo i sportiste koji tokom treniranja i utakmica sigurno ne mogu korisiti, a da ne spominjem djecu, njima je teško objasniti zbog čega da ih nose, a i nisu disciplinovani kao starije osobe. Pravilo o obaveznoj upotrebi maske sa svim tim izuzecima je zapravo komplikovano", dodao je Simon.

Španija je druga zemlja na svijetu koja ima najveći broj zaraženih koronavirusom i u kojoj su kao i u mnogim državama evidentne društvene i ekonomske posljedice koje je pandemija uzrokovala.



(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.