x

KORISNO

Pretjerujete li s tuširanjem: Evo šta kažu dermatolozi

Mit o hladnoj vodi kao osvježavajućem faktoru se razbija kada je riječ o temperaturi vode pri tuširanju

Pretjerujete li s tuširanjem tokom ljetnih dana? Postavlja se niz pitanja, poput optimalnog vremena tokom dana za tuširanje i izbora vode za ovu svrhu.

Stručnjaci, posebno dermatolozi, nude odgovore na ova pitanja. Prema njihovom mišljenju, postoji određen broj sedmičnih tuširanja koji se smatra ispravnim.

Pažljiv pristup

Ova cifra se kreće između 4 i 7 puta sedmično, sugerirajući da je pranje sapunom i vodom svakodnevno ili svaki drugi dan optimalno.

Ukoliko se bavite fizičkim vježbama, preporučuje se tuširanje nakon treninga, a ne prije njega, naročito ako imate problematičnu kožu sklonu aknama.

Osim toga, dva ključna faktora dodatno oblikuju pravilnost tuširanja. Prvi faktor je tip kože. Osobe s masnijom kožom trebaju češće tuširanje.

S druge strane, za osjetljivu kožu se preporučuje pažljiv pristup, koristeći odgovarajuće proizvode i spužve. Drugi parametar koji određuje koliko često bi se trebalo tuširati jeste okruženje u kojem živite.

Hladna voda

Ako živite u vlažnom okruženju, često tuširanje, čak i svakodnevno, može biti preporučljivo kako bi se smanjilo prisustvo bakterija koje često izazivaju neugodan miris i druge probleme.

Mit o hladnoj vodi kao osvježavajućem faktoru se razbija kada je riječ o temperaturi vode pri tuširanju.

Iako se kratkotrajno može osjetiti hladnoća, hladna voda, zapravo, zateže kožu, uzrokujući povratak krvi u srce i porast tjelesne temperature - što se suprotstavlja očekivanom efektu.

Zaključak je da je topla voda optimalna, pružajući prijatan osjećaj i istovremeno pomažući u hlađenju tijela i suzbijanju bakterijskog djelovanja.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.