Prhke kiflice
Prhko tijesto sa pivom idealno je za pripremu kiflica.
Sastojci
1 čaša piva (čaša = 250 ml)
1 čaša ulja
4 čaše mekog brašna
1 čaša oštrog brašna
1/2 kašičice soli
1 vanilin šećer
džem
prah šećer
Priprema
U sud za miješenje sipati brašno i vanilin šećer. Dodati pivo i ulje, izmiješati varjačom a zatim umijesiti rukom. Tijesto je meko i masno, lijepo se radi, ne lijepi se.
Podijeliti tijesto na 10 loptica, po 120-125 g svaka. Lopticu malo rastanjiti rukama a zatom oklagijom razvući u krug prečnika 20 cm. Isjeći na osam trouglastih dijelova. Na svaki staviti po malo džema i umotati, rastežući trougao da bude što duži.
Peći u zagrijanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta, ili dok rubovi kiflica ne dobiju blago zlatan ton. Ne smiju puno potamneti, treba da ostanu što svjetlije. Vruće kiflice obilno uvaljati u prah šećer.
Ohlađene čuvati u zatvorenoj kutiji. Od ove mjere dobije se 80 malih kiflica, za dva velika pleha po 40 komada.
(Nezavisne novine)
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.