x

NEOBIČNA TRADICIJA

Provjerite jesu li vam čarape čitave: U ovoj državi morate se izuti da biste ušli u restoran

Obuća se skida i u teretanama, školama, poslovnim prostorijama


Ako putujete u Južnu Koreju, uvjerite se da su vam čarape čitave, jer će vam u tradicionalnim restoranima tražiti da skinete cipele...

Posjetiocima iz drugih dijelova svijeta Južna Koreja može da izgleda kao druga planeta, a neke od zanimljivijih stvari koje tamo možete da doživite otkriva putopisac Robert Dacešin, prenosi Punkufer.hr.

U mnogim restoranima širom zemlje, kao i u domovima, tražit će vam da skinete cipele prije nego što prođete kroz vrata. Izuvanje po kućama i stanovima je najčešće bez izuzetka i svako bi trebalo da se izuje, bez obzira na godine i status. A u nekim restoranima nećete se izvući, a da ne ostavite cipele na za to određenim mjestima.

Ovo pravilo posebno važi u tradicionalnim restoranima, koji su specifični i po niskim stolovima jer sjede na podu. Znak da u restoranima treba da skinete cipele je stalak za cipele pored kojeg ćete naći gomilu zajedničkih papuča koje možete slobodno da koristite. Osim u restoranima i domovima, obuća se skida i u teretanama, školama, poslovnim prostorijama.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.