x

VOJNICI DEMORALISANI

Putin je katastrofalno precijenio snagu ruske vojske: Savjetnici mu iz straha ne govore istinu!

Šef britanske obavještajne agencije Jeremy Fleming kazao je da je Vladimir Putin "katastrofalnu procjenu" težine invazije na Ukrajinu, te da ruski vojnici sabotiraju sopstvenu vojnu opremu jer se moral u vojsci pogoršava.

Sir Jeremy Fleming dao je ocjenu tokom govora na Nacionalnom sigurnosnom koledžu (NSC) u Canberri tokom posjete Australiji.

Direktor GCHQ rekao je da ruska vlada počinje shvatati da je napravila stratešku pogrešnu procjenu pokretanjem invazije, ali su se savjetnici ruskog predsjednika "bojali" da mu kažu istinu o razmjerima svojih gubitaka.


"Jasno je da je Putin pogrešno procjenio otpor ukrajinskog naroda. Potcijenio je snagu koalicije koju će njegove akcije potaknuti. On je potcijenio ekonomske posljedice režima sankcija", rekao je.

"Precijenio je sposobnosti svoje vojske da osigura brzu pobjedu", dodao je.

Sir Jeremy je kazao da ruski vojnici "odbijaju da izvršavaju naređenja, sabotiraju sopstvenu opremu i čak slučajno obaraju sopstvene letjelice".


On je također umanjio činjenicu da Rusija nije izvršila veliki cyber napad na Ukrajinu kako bi osakatila zemlju, rekavši da njegova agencija ne vjeruje da je "katastrofalni" cyber napad "centralni" plan Rusije.

Međutim, on je rekao da još uvijek postoji "trajna namjera Rusije da poremeti ukrajinsku vladu i vojni sistem" i sugerisao je da bi zemlje poput Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Australije mogle biti sljedeće na meti.


Osim toga, iznio je grubu procjenu pristupa Kine ratu, rekavši da je Peking za sada odlučio podržati Moskvu dijelom zato što se nada da će povratiti Tajvan.

"Kineski predsjednik Xi Jinping nije javno osudio invaziju, vjerovatno računajući da mu to pomaže da se suprotstavi SAD-u", rekao je.


Istakao je da partnerstvo nosi rizike za obje autoritarne države.

"Rusija razumije da će Kina dugoročno postati sve jača vojno i ekonomski. Neki od njihovih interesa su u sukobu; Rusija bi mogla biti istisnuta iz jednačine", rekao je on.

.

.

.

.

.

Izvor: Klix 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.