x

protesti za mir i protiv rata u ukrajini

Sarajevo pokazalo da je uz narod Ukrajine! (Foto)

Građani Sarajeva okupili su se danas kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, gdje su izrazili podršku stanovnicima Ukrajine u trenucima kada Ruska Federacija vrši invaziju na ovu državu.

Grupa antiratnih aktivista i aktivistkinja, koji se vode kao organizatori "Protesta za mir", na današnjim protestima su putem transparenata uputili niz poruka podrške stanovnicima Kijeva, ali i drugih građana Ukrajine.

"Želimo mir", "Antiratna pozicija je jedina opcija", "Stop ruskoj agresiji", "Stop imperijalizmima", samo su neki od natpisa koje su građani istakli danas na protestima.


"Mi koji znamo šta je rat, koji znamo šta je agresija, koji se svakodnevno već decenijama oporavljamo od rata i svakodnevno živimo pod prijetnjom novog rata, svaki dan budeći se u nadi da ćemo i zaspati u miru, solidarišemo se s ljudima Ukrajine, koji su se u četvrtak probudili pod bombama, sirenama i neizvjesnosti. Imperijalne i ekspanzionističke sile diktatora odlučile su da koriste oružje i rat kako bi sebi osigurale vječnu slavu i još više profita. Kao i svi agresori, Putin se trenutno koristi nacionalističkim narativom, a ako ko zna kako nacionalizmi uništavaju ljudskost i polariziraju ljude, to smo mi. Zbog toga je naša dužnost pozvati na mir i zaustavljanje vještačke polarizacije", naveli su organizatori protesta.


Na današnjim protestima mogli su se vidjeti i ukrajinski državljani. Ukrajinka koja trenutno boravi u Sarajevu zahvalila se građanima Bosne i Hercegovine na podršci te je pozvala svijet da pomogne Ukrajini.

"Hvala vam na razumijevanju i podršci, jer vi najbolje znate kakav je ovo osjećaj. Molim svijet da nam pomogne, jer mi jesmo jaki, ali ne jaki da ih uništimo", navela je.


Organizatori protesta u Sarajevu su poručili kako su i ljudi u Rusiji organizovali proteste te su se pobunili protiv rata, što pokazuje da je rat samo sredstvo putem kojeg se diktatori obračunavaju preko leđa građana.

"Kolektivno smo iznevjerili ljude u Ukrajini, jer smo ostali nijemi dok je rat bio u najavi. Kolektivno smo iznevjerili i ljude u Siriji, Afganisatnu, Jemenu, Kongu, nastavi niz. Ratovi bukte po cijeloj planeti. Nekako nam se stalno ti ratovi čine daleko, da nisu naši. A ustvari svi ratovi su i naši, jer su direktno usmjereni protiv ljudske vrste i humanosti", ističe grupa građana.

.

.

.

.

.

.

Foto: Mirnes Mašić
Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.