Šoljica ovih bobica može da poboljša pamćenje, ali i zdravlje crijeva
Malo toga pruža veće zadovoljstvo nego grickanje sočnih kupina tokom vrelih ljetnjih dana.
Poboljšanje kognitivnih sposobnosti
Kupine sadrže polifenol koji se naziva antocijanin, a koji se nalazi i u nekim drugim namirnicama koje su prirodno ljubičaste ili tamno crvene boje (poput crvenog kupusa ili batata). Studije su pokazale da je taj polifenol povezan sa značajnim poboljšanjem pamćenja, pažnje i psihomotoričke brzine. To, naravno, čini kupine vrlo moćnom hranom za mozak.
Poboljšanje mikrobioma crijeva
Mikrobiom crijeva može imati velik uticaj na zdravlje crijeva, funkcionisanje imunološkog sistema pa čak i na mentalno zdravlje.
Konzumacija bobičastog voća, uključujući kupine, može dovesti do važnih pozitivnih promjena u gastrointestinalnom bakterijskom sistemu i doprinijeti zdravom mikrobiomu crijeva, piše Živim.hr.
Smanjenje upale u organizmu
Hronična upala je povezana s ishemijskom bolešću srca, moždanim udarom, rakom i drugim teškim bolestima.
Studije su pokazale da kupine mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu, naročito upale uzrokovane debljinom.
(Nezavisne.com)
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.