x

Španija zabilježila najmanje preminulih od koronavirusa u gotovo pet sedmica!

Španija posljednjih nekoliko dana bilježi blagi porast broja smrtnih slučajeva od koronavirusa, ali u protekla 24 sata zabilježeno je najmanje preminulih od posljedica Covida-19 u ovoj zemlji u gotovo pet sedmica.

Prema podacima Ministarstva zdravstva Španije, u protekla 24 sata 367 osoba preminulo je od Covida-19 u španskim bolnicama, što je manje u odnosu na jučerašnji dan kada je zabilježeno 440 smrtnih slučajeva, ali i najmanji broj preminulih od 21. marta do danas.

Ukupan broj preminulih od koronavirusa u Španiji sada iznosi 22.524, javlja El Mundo.

Broj zaraženih u Španiji povećavao se na 219.764, uz novih 6.740 slučajeva u protekla 24 sata, što je više u odnosu na jučer kada je prijavljeno 4.635 novozaraženih.


Nastavljen je rast broja oporavljenih u Španiji kojih je sada 92.355, uz 3.105 osoba koje su se izliječile od koronavirusa u proteklom danu.

Dok druge zemlje u Evropi počinju ublažavati mjere blokade, Španija još nije objavila detaljne planove za ukidanje ograničenja koja su državu dovela u gotovo potpuni zastoj više od mjesec dana. Premijer Pedro Sanchez izjavio je da bi oprezno ublažavanje mjera moglo početi sljedećeg mjeseca, jer se širenje virusa usporilo i stabiliziralo posljednjih dana.


Podsjećamo, djeci do 14 godina širom Španije od ponedjeljka iduće sedmice će biti dozvoljena jednosatna igra vani u pratnji starije osobe, i to šest sedmica nakon što su proveli zatvoreni u kućama.

Španski ministar zdravlja Salvador Illa rekao je da će se ublažavanje mjera temeljiti na savjetima medicinskih stručnjaka. Kako je istakao, svako ublažavanje može brzo dovesti do novog porasta infekcija.




(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.