x

prestravljeni

U Egiptu 6.000 srpskih turista strepi od ajkule: U vodu niko ne ide dalje od 2 metra! Neki bi i da otkažu ljetovanje!

Na ljetovanju u Egiptu trenutno je između pet i šest hiljada srpskih turista koji strahuju zbog napada ajkule koja je u Hurgadi usmrtila dvije žene - Austrijanku i Rumunku, dok oni koji na tu popularnu destinaciju tek treba da odu razmišljaju i o otkazivanju aranžmana, saznaje Kurir.

Prvi napad ajkule dogodio se u petak oko 19 časova, relativno blizu obale, naočigled mnogih ljudi, od kojih su neki nesrećnoj Austrijanki pokušavali da dobace kanap da se spase.

Stravičnoj sceni su prisustvovali i neki Srbi koji su svjedočili ovom hororu. Jedan od srpskih turista koji ljetuju u Hurgadi opisao je atmosferu u tom egipatskom ljetovalištu nakon napada ajkule.


Foto: Ilustracija

- Počeo sam da plivam dalje od obale. U jednom trenutku sam čuo neku ženu kako me doziva i pokazuje da se što prije vratim. Moram da priznam da sam se veoma uplašio. Kad sam se vratio do obale, ispričala mi je da je ajkula napala ženu koja je preminula. Doživio sam šok. Nisam ni pomišljao o susretu sa ajkulom. Viđali smo delfine i slikali ih. Ali ajkula... Vjerujte da sada niko ne ide u vodu dalje od dva metra - rekao je za medije ovaj srpski turista koji nije želio da mu se otkrije identitet.


Egipatsko ministarstvo životne sredine je saopštilo da je u petak ajkula napala i usmrtila i drugu ženu samo 500 metara dalje od prvog napada, južno od ljetovališta Hurgada.

Druga žrtva je, prema prvim informacijama, rumunske nacionalnosti.

Inače, egipatske vlasti su ubrzo nakon incidenta zatvorile dio obale na Crvenom moru i zabranile sve pomorske aktivnosti uključujući ronjenje, jedrenje na dasci i kajting, kao i prilazak ribarskih brodova.


Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne organizacije turističkih agencija Juta, apeluje na sve srpske turiste da se pridržavaju pravila tamo gdje ih ima.

- U Egiptu je zabranjeno kupanje poslije 18 časova, i to pravilo se ne smije kršiti. Ovaj incident dogodio se u 19 časova. Naši turisti moraju znati da pravila moraju se da poštuju jer postoje s razlogom. Nikako se ne savjetuje izlazak iz zaštićenog prostora ne samo zbog ajkula već i zbog džet-skijeva, čamaca. Važno je da svako vodi računa o svojoj bezbijednosti - rekao je on i dodao da će zabrana kupanja brzo prestati.


- Sličan slučaj dogodio se prije nekoliko godina, takođe u Egiptu. Sada se čeka, kao i tada, da se ova ajkula ulovi, odvuče na drugo mjesto, dalje od ljetovališta, i sve će se vratiti u normalu. Oni koji pomišljaju da otkažu svoj odmor to ne treba da čine jer ove opasnosti ima u svakom moru, ali je bitno poštovati pravila i čuvati se.

Prema podacima Međunarodnog registra napada ajkula, prošle godine su u svijetu zabilježena 73 ničim neizazvana napada ajkula na ljudima i 39 isprovocirana napada, u kojima je 11 osoba poginulo. Najveći broj napada dogodio se na Floridi (28) i Australiji (12). Napadi su registrovani i na Havajima, u Kaliforniji, Sjevernoj i Južnoj Karolini, Brazilu, Kanadi... Broj napada ajkule na ljude je povećan u odnosu na 2020. godinu, što stručnjaci objašnjavaju posljedicom manje izloženosti plivača 2020. usljed karantina zbog pandemije koronavirusa.

.

..

.

.

Izvor: Kurir

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.